Ίδρυση 

Η Ένωση Κεντρώων ιδρύθηκε στις 2 Μαρτίου 1992 από τον Βασίλη Λεβέντη, ως Ένωση Κεντρώων και Οικολόγων και αποτελεί την συνέχεια του οικολογικού κόμματος Ελεύθεροι. Το όνομα του κόμματος επελέγη για να θυμίζει την Ένωση Κέντρου, της οποίας ιδρυτής και πρόεδρος ήταν ο Γεώργιος Παπανδρέου. Σκοπός της ίδρυσης του κόμματος ήταν να στεγάσει στον κεντρώο χώρο την παραδοσιακή κοινωνική βάση του ΠΑΣΟΚ, καθώς ο Βασίλης Λεβέντης θεωρούσε πως αυτή προδόθηκε από τη μετεξέλιξη του κινήματος.

Σημαντικές Ημερομηνίες 

  • Ιδρυτικό συνέδριο Ένωσης Κεντρώων και Οικολόγων: 2 Μαρτίου του 1992
  • Πρώτη συμμετοχή της ΕΚ στη Βουλή: 20 Σεπτέμβρη 2015

Παρουσία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 

 Η Ένωση Κεντρώων έλαβε για πρώτη φορά μέρος στις ευρωεκλογές του 1994 οπού κατέλαβε και το μεγαλύτερο ιστορικά ποσοστό της στον συγκεκριμένο θεσμό, ήτοι 1,19 %, χωρίς βεβαία να εκλέξει αντιπροσώπους στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Στις υπόλοιπες εκλογικές αναμετρήσεις (1994,1999,2004,2009,2014) δεν κατόρθωσε να εκλέξει αντιπροσώπους, ούτε δε να ξεπεράσει το 1%.

Ιδεολογικό Υπόβαθρο

Η Ένωση Κεντρώων διεκδικεί τον πολιτικό χώρο του κόμματος της Ένωσης Κέντρου του Γεωργίου Παπανδρέου και του Αλέξανδρου Παπανστασίου. Επιθυμεί να καλύψει το ιδεολογικό κενό που άφησε το ΠΑΣΟΚ σε μία μερίδα πολιτών , λόγω των πρακτικών ων κυβερνήσεών τους. Αυτοπροσδιορίζεται ως ένα γνήσιο βενιζελικό κόμμα, με έντονες καταβολές κοινωνικού φιλελευθερισμού.