Ξενοφοβία και ρατσισμός απειλούν ακόμη και την ύπαρξη της Ε.Ε.

Ξενοφοβία και ρατσισμός απειλούν ακόμη και την ύπαρξη της Ε.Ε.

Τοποθέτηση του προέδρου της Βουλής Ν.Βούτση στην κοινοβουλευτική διάσκεψη της Ρώμης.
Ξενοφοβία και ρατσισμός απειλούν ακόμη και την ύπαρξη της Ε.Ε.
Για κινδύνους από την άνοδο της ξενοφοβία και του ρατσισμού που μπορεί να απειλήσουν ακόμη και την ύπαρξη της Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης, έκανε λόγο ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, στην ομιλία του στη Διάσκεψη των Προέδρων των Ευρωπαϊκών Κοινοβουλίων της Ε.Ε που πραγματοποιείται στη Ρώμη. Η διάσκεψη έχει έκτακτο χαρακτήρα και πραγματοποιείται επ’ ευκαιρία της 60ής επετείου από την υπογραφή των Ιδρυτικών Συνθηκών της Ρώμης.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Ν.Βούτσης «η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αντιμετωπίζει μόνο κρίση προσανατολισμού, δοκιμασίας της αρχιτεκτονικής που γεννάει ανισότητες αντί συγκλίσεων, όπως επίσης και προφανών αδιεξόδων σε πολιτικές που εμφορούνται από ακραίες νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις και οδηγούν σε συρρίκνωση των ευρωπαϊκών κοινωνικών κεκτημένων. Αντιμετωπίζει μια αυξανόμενη και χρόνια έλλειψη δημοκρατικής νομιμοποίησης των θεσμοποιημένων και άτυπων οργάνων και διαδικασιών της. Από την κρίση αυτή επωφελούνται δυνάμεις της ακροδεξιάς, της εθνικής αναδίπλωσης και αντιευρωπαϊκής περιχαράκωσης, επωφελούνται δυνάμεις που αρνούνται τις ιδρυτικές αξίες της αλληλεγγύης, της ισότητας, της ουσιαστικής σύγκλισης, της ειρήνης, και καλλιεργούν ιδέες ξενοφοβίας, ρατσισμού, νέων διαιρέσεων και τειχών ανάμεσα σε λαούς, σε θρησκευτικές δοξασίες και ιδεολογίες. Οι κίνδυνοι από αυτή την εξέλιξη απειλούν τη συνοχή ακόμη και την ύπαρξη της Ε.Ε».

Επισήμανε επίσης ότι «η επαναθεμελίωση του οράματος και της υπόστασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να γίνει μόνο στον βαθμό που εμβαθύνουν τα δημοκρατικά, τα συνεκτικά κοινωνικά και τα προοδευτικά στοιχεία στις πολιτικές και τις συνθήκες – κανόνες που προσδιορίζουν τη λειτουργία της».

0 ΣΧΟΛΙA