Τσίπρας: 4 νομοσχέδια και πρόταση για εξεταστική επιτροπή για το μνημόνιο από Δευτέρα στη Βουλή

Τσίπρας: 4 νομοσχέδια και πρόταση για εξεταστική επιτροπή για το μνημόνιο από Δευτέρα στη Βουλή

Τσίπρας: 4 νομοσχέδια και πρόταση για εξεταστική επιτροπή για το μνημόνιο από Δευτέρα στη Βουλή

Τέσσερα νομοσχέδια συν την πρόταση της εξεταστικής επιτροπής για ο μνημόνιο φέρνει η κυβέρνηση στη Βουλή αυτή την εβδομάδα.

Συμβολική αρχή στον νομοθετικό έργο της κυβέρνησης με την κατάθεση του νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης τη Δευτέρα, σύμφωνα με την αρχική εισήγηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Υπουργικό Συμβούλιο το βράδυ της Παρασκευής. Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε αυτό το νομοσχέδιο «πρώτιστο χρέος σε μια κοινωνία που πέντε χρόνια τώρα χειμάζεται» και περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την παροχή δωρεάν ρεύματος και σίτισης σε 300.000 νοικοκυριά, «ώστε η Ελλάδα να ξαναγίνει μια πολιτισμένη χώρα, όπου όλοι θα ζουν σε συνθήκες αξιοπρέπειας και σεβασμού των αυτονόητων δικαιωμάτων τους». Στο ίδιο νομοσχέδιο θα ρυθμίζεται και η εκκίνηση του προγράμματος στέγασης για 30.000 δικαιούχους με επιδότηση ανά άτομο και με προβλέψεις για τον περιορισμό των εξώσεων. Επίσης θα περιέχει μέτρα άμεσης ανακούφισης για 3,7 εκατομμυρίων φυσικά πρόσωπα, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που χρωστούν έως 5.000 ευρώ ο καθένας, «χωρίς ελπίδα αποπληρωμής».

Προς δραστική ενίσχυση των δημοσίων εσόδων ακολουθεί το δεύτερο νομοσχέδιο ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο. Με το νομοσχέδιο αυτό θα «στερηθούν δικαιολογίας» οι μεγαλοοφειλέτες, που αποκλείονταν απ’ τις μέχρι τώρα ρυθμίσεις. Στο ίδιο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνεται ρύθμιση για τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς και η άρση του διαρκούς αυτόφωρου, της σύλληψης, κράτησης και φυλάκισης για χρέη προς το Δημόσιο έως 50.000 €. Επίσης επανέρχεται αναδρομικά το καθεστώς που ίσχυε έως 31.12.2013 για τις εκθέσεις του ΣΔΟΕ, «έτσι ώστε να μην αποτελούν μετά από μήνες ενδελεχούς ελέγχου, απλά δελτία πληροφοριών προς τις ΔΟΥ», αλλά να επιτρέπουν τον καταλογισμό φόρων και προστίμων, προς επιτάχυνση περάτωσης των ελέγχων από τις ελεγκτικές αρχές.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στην ηλεκτρονική ενοποίηση του συσσωρευμένου από χρόνια ελεγκτικού υλικού από τις λίστες Λαγκάρντ, Λιχτενστάιν, από εμβάσματα και ακίνητα εξωτερικού, αλλά και από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες. Σκοπός της ενοποίησης οι στοχευμένοι έλεγχοι προς διευκόλυνση σύλληψης της μεγάλης φοροδιαφυγής.

Το τρίτο νομοσχέδιο θα αφορά τη ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ρύθμιση με έκτακτο χαρακτήρα. Αυτή θα αφορά κατοικίες των οποίων η αντικειμενική αξία δεν υπερβαίνει τα 300.000 €.

Το τέταρτο νομοσχέδιο, το οποίο η κυβέρνηση θα φέρει στη Βουλή την ερχόμενη Πέμπτη 5 Μαρτίου το νομοσχέδιο για την επανίδρυση της ΕΡΤ, «ώστε να αποκαταστήσουμε μια μεγάλη αδικία και να γιατρέψουμε την μεγάλη πληγή στην δημοκρατία και την ενημέρωση που προκάλεσε η απόφαση της 11ης Ιουνίου του 2013 της συγκυβέρνησης του Μνημονίου». Πιο αναλυτικά, με το νομοσχέδιο θα «διασφαλίζεται η λειτουργία της ΕΡΤ πάνω σε θεμέλιο δημοκρατίας με σκοπό την ποιοτική αναβάθμιση του παρεχόμενου ενημερωτικού, πολιτιστικού και ψυχαγωγικού προγράμματος», χωρίς δημοσιονομική επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό, άρα «δεν καθίσταται αντικείμενο της υπό εξέλιξη διαπραγμάτευσης». Ακόμη, ρυθμίζεται επαρκώς το νέο εργασιακό πλαίσιο, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις επίλυσης των δικαστηριακών εκκρεμοτήτων, «με σεβασμό στον πολύμηνο αγώνα των απολυμένων, ταυτόχρονα όμως χωρίς ρεβανσισμούς προς τους εργαζόμενους που νομίμως εργάζονται στο σημερινό φορέα».

Σχετικά με τα ζητήματα διαδοχής από ΝΕΡΙΤ ΑΕ προς ΕΡΤ ΑΕ, δημιουργείται το αναγκαίο πλαίσιο επίλυσης των ζητημάτων αυτών, όπως και του ελέγχου των οικονομικών στοιχείων και πεπραγμένων με σκοπό την εύρυθμη και ταυτόχρονα εξορθολογισμένη λειτουργία της ΕΡΤ. Παράλληλα, προβλέπεται ετήσιο πλαίσιο ανασυγκρότησης κατά τη διάρκεια του οποίου θα επιλυθούν συνολικώς τα ζητήματα διοίκησης, λειτουργίας, οργάνωσης του προσωπικού και εκπομπής του προγράμματος. Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως η νέα ΕΡΤ «δεν θα επιτρέπει σε κανέναν να την καταστήσει ξανά εργαλείο πολιτικής βούλησης ή θύμα στο βωμό σκοπιμοτήτων».

Σχετικά με την πρόθεση της κυβέρνησης να καταθέσει την επόμενη εβδομάδα πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα μνημόνια, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι πρόκειται για αναγκαιότητα, ώστε «να διερευνηθούν οι συνθήκες αλλά και οι πολιτικές ευθύνες όλων των παραγόντων που έπαιξαν ρόλο στη χρεοκοπία της χώρας που μας οδήγησε στον αναγκαστικό δανεισμό», ενώ τόνισε πως αυτό θα γίνει «με ευθύνη, με εντιμότητα και χωρίς κανένα ρεβανσισμό».

Στην εισήγησή του ακόμη κάλεσε τους υπουργους της κυβέρνησής του να συνεργαστούν με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, προς αναδιοργάνωση όλων των οργανισμών των Υπουργείων, στην κατεύθυνση του εξορθολογισμού της Δημόσιας Διοίκησης. Προς αυτή την κατεύθυνση και η υλοποίηση της «ηλεκτρονικής κάρτας του Πολίτη» αλλά και των «ηλεκτρονικών ΚΕΠ». «Καμία δημόσια υπηρεσία να μη ζητά πληροφορίες που ήδη κατέχει άλλη δημόσια υπηρεσία», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Σχετικά με την απόφαση του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο οποίος ανακάλεσε την άδεια Αρχιτεκτονικής και Ηλεκτρομηχανολογικής Μελέτης του εργοστασίου στις Σκουριές της Χαλκιδικής, ο κ. Τσίπρας την χαρακτήρισε «επιβεβλημένη μετά από σοβαρές καταγγελίες που μεσολάβησαν, προκειμένου να υπάρξει επανέλεγχος για το κατά πόσο στη σχετική θεώρηση έχουν τηρηθεί, από την επιχείρηση στις Σκουριές, οι κείμενες διατάξεις». Σχολίασε σχετικά πως «για την κυβέρνηση οι εργαζόμενοι, η προοδευτική παραγωγική ανάπτυξη, το περιβάλλον και το δημόσιο όφελος, βρίσκονται πάνω απ΄ όποια επιχειρηματικά συμφέροντα, όσο μεγάλα και αν είναι και όσες διασυνδέσεις και αν διαθέτουν. Και αυτό ας το χωνέψουν όλοι μέσα και έξω από τη χώρα».

Ειρήνη Κωστάκη

0 ΣΧΟΛΙA