Τα νέα της εβδομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Τα νέα της εβδομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

8-12 Ιουνίου 2015| Μεταναστευτικό, TTIP, ενταξιακές διαπραγματεύσεις με Τουρκία, σχέσεις Ε.Ε με Ρωσία και FIFA
Τα νέα της εβδομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο – Σύνοδος Ολομέλειας: Εβδομαδιαία Ανασκόπηση 8-12 Ιουνίου 2015.

Τα κύρια θέματα τις εβδομάδας και οι παρεμβάσεις των ελλήνων ευρωβουλευτών

8 Ιουνίου 2015

Στρατηγική της ΕΕ για την ισότητα γυναικών και ανδρών μετά το 2015

Την «ανισότητα που επικρατεί στην εργασιακή αγορά σε βάρος των γυναικών» τόνισε σε παρέμβασή του κατά τη διάρκεια συζήτησης, σχετικά με τη στρατηγική της ΕΕ για την ισότητα γυναικών και ανδρών μετά το 2015, ο ευρωβουλευτής της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, Κώστας Χρυσόγονος. Όπως τόνισε, «οι πολιτικές λιτότητας στην Ελλάδα έχουν επιβαρύνει ιδιαίτερα τις γυναίκες, με αποτέλεσμα μια στις τρεις να έχει οδηγηθεί στην ανεργία» ενώ υπογράμμισε ότι «οι απάνθρωπες πολιτικές λιτότητας όχι μόνο δεν προωθούν την ισότητα αλά αντίθετα επιτείνουν την ανισότητα και πρέπει να ανατραπούν».

Παρακολουθήστε τη σχετική παρέμβαση.

Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και η παρέμβαση του Ανεξάρτητου Ευρωβουλευτή των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών Νότη Μαριά, ο οποίος επισήμανε ότι «στη σημερινή οικονομική συγκυρία η αποτελεσματική εφαρμογή της πολιτικής για την ισότητα των δύο φύλων αποτελεί πρώτιστη πολιτική προτεραιότητα. Στις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου η Μερκελική λιτότητα οδήγησε τις γυναίκες στη φτώχεια και στην κοινωνική περιθωριοποίηση. Στην Ελλάδα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία το 60% των εγγεγραμμένων ανέργων στον ΟΑΕΔ είναι γυναίκες και ανέρχονται σε 518.000».

Αντιμετώπιση των Μεταναστευτικών πιέσεων

Ανταλλαγή απόψεων για το πρόγραμμα εργασιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2015 και την προετοιμασία του προγράμματος εργασιών για το 2016 καθώς και το σχέδιο διορθωτικού προϋπολογισμού για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών πιέσεων, πραγματοποιήθηκε σε έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων κατά τη διάρκεια της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σε παρέμβασή της, η ευρωβουλευτής του ΕΛΚ Ελίζα Βόζεμπεργκ απηύθυνε έκκληση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «για άμεση εφαρμογή των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, προκειμένου να ανακουφιστούν οι περιοχές που πλήττονται περισσότερο στην Ελλάδα, όπως τα ελληνικά νησιά και τα μεγάλα αστικά κέντρα».

Παρακολουθήστε τη σχετική παρέμβαση.

TTIP Vote Postpone

9 Ιουνίου 2015

Έξυπνη διαχείριση συνόρων στα σημεία εισόδου της ΕΕ

Τις προφορικές ερωτήσεις προς το Συμβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σχετικά με την καταλληλότητα και επάρκεια του προτεινόμενου συστήματος εισόδου/εξόδου και του προγράμματος καταχώρησης των ταξιδιωτών για μη υπηκόους της ΕΕ, τα οποία περιλαμβάνονται ως δέσμη μέτρων στο πιλοτικό σύστημα έξυπνης διαχείρισης συνόρων (Smart Borders Package) προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο αυξανόμενος αριθμός ατόμων που διασχίζουν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, συζήτησαν οι ευρωβουλευτές στις 9 Ιουνίου κατά τη διάρκεια της Ολομέλειας. Τη συζήτηση απασχόλησαν παρεμβάσεις σχετικά με τις περιόδους διατήρησης των προσωπικών δεδομένων, την πρόσβαση των υπηρεσιών επιβολής του νόμου στα δεδομένα αυτά καθώς και το εκτιμώμενο κόστος των αυτών των συστημάτων.

Οι ερωτήσεις κατατέθηκαν έπειτα από ανακοίνωση του Επιτρόπου Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρη Αβραμόπουλου στις 3 Δεκεμβρίου 2014, περί απόσυρσης των προτάσεων για την έξυπνη διαχείριση των συνόρων που υποβλήθηκαν το 2013 και την αντικατάστασή τους από νέα πρόταση της Επιτροπής στο τέλος του 2015, για την οποία ο Αρμόδιος Επίτροπος στην ομιλία του έθεσε ορισμένα κύρια ερωτήματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά τη διαμόρφωσή της. Από το Μάρτιο έως το Σεπτέμβριο του 2015, έχει τεθεί σε ισχύ ένα πιλοτικό δοκιμαστικό σύστημα τεχνολογίας βιομετρικών ελέγχων στα κυριότερα αεροδρόμια της Πορτογαλίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας της Ισπανίας, της Ολλανδίας και της Σουηδίας.

Το πακέτο για την Έξυπνη Διαχείριση Συνόρων περιλαμβάνει προτάσεις «για ένα σύστημα εισόδου/εξόδου και ένα πρόγραμμα καταχώρισης των ταξιδιωτών, προκειμένου να βελτιωθεί η διαχείριση των εξωτερικών συνόρων του χώρου Schengen, να καταπολεμηθεί η παράνομη μετανάστευση και να συγκεντρώνονται στοιχεία για αυτούς που παρατείνουν τη διαμονή τους, ενώ την ίδια στιγμή να καθίσταται ευκολότερη η διάσχιση των συνόρων για υπηκόους τρίτων χωρών οι οποίοι είναι συχνοί ταξιδιώτες».

Διαβάστε περισσότερα για τη διαδικασία στο ενημερωτικό σημείωμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Έξυπνη Διαχείριση των Συνόρων , το οποίο είναι διαθέσιμο στα αγγλικά.

Ετήσια έκθεση της Επιτροπής Εποπτείας της OLAF για το 2014                                                  

«Την υποκρισία της Ένωσης, που από τη μία πλευρά υποδεικνύει στα κράτη μέλη της τρόπους για να αντιμετωπίσουν τη διαφθορά στο εσωτερικό τους, ενώ από την άλλη στερείται πολιτικής βούλησης και μέσων για να αντιμετωπίσει η ίδια αποτελεσματικά την απάτη σε βάρος της», υπογράμμισε ο ευρωβουλευτής Κώστας Χρυσόγονος με παρέμβασή κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την ετήσια έκθεση της Επιτροπής Εποπτείας για την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF).

EP Plenary Venue

10 Ιουνίου 2015

Αναβολή του ψηφίσματος σχετικά με τη συμφωνία για τη Διατλαντική σχέση εμπορίου και επενδύσεων μεταξύ ΕΕ-ΗΠΑ.

Η ψηφοφορία που είχε προγραμματιστεί για την Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015 σχετικά με τη Διατλαντική σχέση εμπορίου και επενδύσεων μεταξύ των ΕΕ- ΗΠΑ, αναβλήθηκε μέχρι τον Ιούλιο ή Σεπτέμβριο 2015. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Προέδρου του ΕΚ Martin Schulz η καθυστέρηση οφείλεται στις πολυάριθμες τροπολογίες που κατατέθηκαν επί του σχεδίου Έκθεσης, για τις οποίες πρότεινε στο σώμα της Ολομέλειας την αναβολή του ψηφίσματος και την επιστροφή της Έκθεσης για περεταίρω συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου, όπως προβλέπεται από τον εσωτερικό κανονισμό διαδικασιών του ΕΚ.

Ωστόσο, το αμφιλεγόμενο σχέδιο έκθεσης του εισηγητή Bernd Lange (Σοσιαλιστές, Γερμανία), το οποίο ψηφίστηκε από την Επιτροπή Διεθνούς εμπορίου, λίγες ημέρες νωρίτερα στις 28-05-2015 και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τις συστάσεις του ΕΚ προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις συνομιλίες με τις ΗΠΑ επί της Διατλαντικής σχέσης εμπορίου και επενδύσεων (TTIP) καθώς και προτάσεις για την προστασία των επενδυτών (ISDS), φέρεται να αποτελεί την κύρια αιτία, που προκάλεσε αντιδράσεις μεταξύ των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τα οποία το πρωί της Τετάρτης, ψήφισαν (183 ψήφοι υπέρ, 181 κατά 37 αποχές) και αποφάσισαν, έπειτα από έντονους τόνους, να αναβάλουν και τη συζήτηση που ήταν προγραμματισμένη στην Ολομέλεια.

Οι απόψεις των ευρωβουλευτών διίστανται σχετικά με το αν θα πρέπει το ΕΚ να ζητήσει να αποκλειστεί από τη συμφωνία η χρήση ιδιωτικής διαιτησίας για την επίλυση των διαφορών μεταξύ επενδυτών και δημόσιων αρχών. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΚ, «η Εμπορική Συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ, εγγράφηκε και πάλι στην ημερήσια διάταξη της επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου, η οποία πρέπει τώρα να αποφασίσει αν οι τροπολογίες και τα αιτήματα για ξεχωριστές ψηφοφορίες θα πρέπει να τεθούν σε ψηφοφορία στην ολομέλεια». Η επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής είναι στις 15 και 16 Ιουνίου.

Η ευρωβουλευτής του Σύριζα Κωνσταντίνα Κούνεβα, σχολιάζοντας σκωπτικά τη φερόμενη «μεθόδευση της αναβολής της συζήτησης και του ψηφίσματος για τη Διατλαντική Συμφωνία» με σχετική ανακοίνωση, δήλωσε: «Σήμερα προκαλέσαμε ένα μικρό ρήγμα στη συμμαχία που προωθεί αυτό το αποκρουστικό “σύνταγμα” των πολυεθνικών. Πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια και την επόμενη φορά αυτό το μικρό ρήγμα να το κάνουμε μια σημαντική νίκη των πολιτών της Ευρώπης, της δημοκρατίας, του περιβάλλοντος, των δικαιωμάτων».

Παρακολουθήστε σε μαγνητοσκόπηση τη σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια

Ψηφοφορία: Η στάση της Ουγγαρίας απέναντι στη θανατική ποινή και τη μετανάστευση

Σε συνέχεια της συζήτησης στην Ολομέλεια του Μαΐου με τον Πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, Victor Orban και τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Frans Timmermans για την κατάσταση των θεμελιωδών δικαιωμάτων στη χώρα έπειτα από δηλώσεις του Πρωθυπουργού για πιθανή επαναφορά της θανατικής ποινής και τη δημόσια διαβούλευση που ξεκίνησε η Ουγγρική κυβέρνηση για τη μετανάστευση, οι ευρωβουλευτές καταδίκασαν τη στάση και τις δηλώσεις του πρωθυπουργού και κάλεσαν μέσω ψηφίσματος, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αξιολογήσει την κατάσταση στη χώρα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Το ψήφισμα, το οποίο εγκρίθηκε με 362 ψήφους υπέρ, 247 κατά και 88 αποχές, ζητά από την Επιτροπή «προβεί σε άμεση διαδικασία παρακολούθησης για την κατάσταση της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην Ουγγαρία και να υποβάλει έκθεση για το θέμα αυτό προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο πριν από τον Σεπτέμβριο 2015».Πέραν από την αξιολόγηση της χώρας, προτείνει τη δημιουργία ενός μηχανισμού παρακολούθησης της δημοκρατίας και της εφαρμογής του Κράτους Δικαίου κάθε χρόνο σε ολόκληρη την ΕΕ.

Η Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του ΕΚ , στις 7 Μαΐου 2015 έθεσε σε συζήτηση τις πιθανές συνέπειες μιας απόφασης κράτους μέλους να επαναφέρει τη θανατική ποινή, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αφορούν τα δικαιώματα και την ευρωπαϊκή υπόσταση του κράτους αυτού. Η Διάσκεψη των Προέδρων είχε ζητήσει από την επιτροπή να εξετάσει το ζήτημα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Διαβάστε περισσότερα στην ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

stop ttip

Ψηφοφορία επί της έκθεσης προόδου της Τουρκίας για το 2014

Έγκριση επί του συνόλου έλαβε η Έκθεση Προόδου των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, από τους ευρωβουλευτές του ΕΚ, μέσω της οποίας καλούν την χώρα να εντείνει τον αγώνα κατά της διαφθοράς, να εγγυηθεί την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και την ελευθερία της έκφρασης και να και να σεβαστεί την ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας. Το σχέδιο ψηφίσματος το ΕΚ προτρέπει την τουρκική κυβέρνηση να δεσμευτεί απόλυτα στους δημοκρατικούς κανόνες και αρχές και την καλεί να αναπτύξει στενότερη συνεργασία με την ΕΕ στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.

«Δικαιώνει πλήρως τα εθνικά μας θέματα το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας», τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΕΛΚ, Μανώλης Κεφαλογιάννης και Επικεφαλής της Μικτής Κοινοβουλευτικής Αντιπροσωπείας ΕΕ- Τουρκίας, με δήλωσή του έπειτα από την υιοθέτηση του ψηφίσματος από το ΕΚ για την ενταξιακή πορεία της χώρας.

Παρακολουθήστε τη σχετική τοποθέτηση.

Την αντίθεσή του απέναντι σε οποιαδήποτε μελλοντική ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, επεσήμανε ο ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς (ΕΣΜ), ο οποίος καταψήφισε την Έκθεση Προόδου για την ενταξιακή πορεία της χώρας. Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι «Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να καλέσει την Άγκυρα να αποσύρει άμεσα τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής από την Κύπρο και να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο»

Παρακολουθήστε τη σχετική τοποθέτηση

Ο ευρωβουλευτής του Σύριζα Κώστας Χρυσόγονος με παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου ζήτησε να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία για τη στήριξη στους τζιχαντιστές.

Παρακολουθήστε τη σχετική τοποθέτηση.

EU- Turkey

11 Ιουνίου 2015

Ψηφοφορία για την κατάσταση των σχέσεων ΕΕ- Ρωσίας

Την επαναξιολόγηση των σχέσεων της ΕΕ με τη Ρωσία, συζήτησαν οι ευρωβουλευτές στις 10-06-2015 και αποφάνθηκαν με σχετικό ψήφισμα στην ολομέλεια του ΕΚ στις 11-06-2015, υποστηρίζοντας ότι αυτές, «έχουν βαθύτατα πληγεί από τη σκόπιμη παραβίαση εκ μέρους της Ρωσίας των δημοκρατικών αρχών και θεμελιωδών αξιών και του διεθνούς δικαίου και από τις βίαιες ενέργειές της και την αποσταθεροποίηση των γειτόνων της» ενώ «η Ρωσία δεν μπορεί πλέον να θεωρείται στρατηγικός εταίρος της ΕΕ»

Με την υιοθέτηση του ψηφίσματος, η ΕΕ καλείται να εκπονήσει, ένα «ήπιας μορφής, σχέδιο έκτακτης ανάγκης για να αντιμετωπιστούν οι επιθετικές και διχαστικές πολιτικές εκ μέρους της Ρωσίας». Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της θα πρέπει να παρακολουθούν τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων της ΕΕ από τη Ρωσία, να διαθέσουν κονδύλια για την αντιμετώπιση της ρωσικής προπαγάνδας στο εξωτερικό με ενίσχυση της συνεργασίας της Κοινωνίας των Πολιτών. Οι ευρωβουλευτές, μέσω του ψηφίσματος, κατήγγειλαν επίσης ως «αντιπαραγωγική και επιβλαβή» τη λίστα απαγόρευσης εισόδου στη Ρωσία, στην οποία περιλαμβάνονται 89 Ευρωπαίοι πολιτικοί, υπάλληλοι και στρατιωτικοί ηγέτες, υποστηρίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο «η ρωσική ηγεσία καταστρατηγεί επανειλημμένως το διεθνές δίκαιο, παραβιάζει τα οικουμενικά πρότυπα και εμποδίζει τη διαφάνεια». Το ΕΚ υιοθέτησε το ψήφισμα με 494 ψήφους υπέρ, 135 κατά και 69 αποχές.

«Η στρατηγική στρατιωτική κατάσταση στη λεκάνη του Ευξείνου Πόντου έπειτα από την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία» και η αντιμετώπιση των Ρωσικών απειλών συζητήθηκε και υιοθετήθηκε επίσης με διαφορετικό ψήφισμα από το ΕΚ την ίδια ημέρα, με 356 ψήφους υπέρ, 183 κατά, και 96 αποχές. Το συγκεκριμένο ψήφισμα, «απευθύνει επίσης έκκληση για να συνεχιστεί η αποτροπή αυτής της κατάστασης, ως μέρος των στρατηγικών εγγυήσεων που χρειάζονται τα ανατολικά μέλη τόσο του ΝΑΤΟ όσο και της ΕΕ» και καλεί την ΕΕ να αναλάβει πρωτοβουλίες για τον διαχωρισμό των ενεργειακών πόρων της Μαύρης Θάλασσας.

«Για ανηλεή πόλεμο συμφερόντων που επενδύεται αδίστακτα με επικλήσεις στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου» μίλησε η ευρωβουλευτής της Σύριζα, Σοφία Σακοράφα με σχετική παρέμβαση κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την κατάσταση στη λεκάνη της Μαύρης Θάλασσας έπειτα από την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία. Κατήγγειλε την «αδιαφορίας της ΕΕ για τα καταστροφικά αποτελέσματα που έχει η πολιτική της Ένωσης στους λαούς της περιοχής». Υποστήριξε ότι πρόκειται για «αναβίωση ψυχροπολεμικών πολιτικών πρακτικών, καλλιέργεια φόβου, αβεβαιότητας και ανασφάλειας» και εξέφρασε την άρνηση της να ψηφίσει υπέρ της ενίσχυσης του ρόλου του ΝΑΤΟ και της αύξησης των στρατιωτικών κονδυλίων από τα κράτη-μέλη, με αφορμή την ουκρανική κρίση και την κατάσταση στην Κριμαία.

Παρακολουθήστε τη σχετική παρέμβαση.

Ο Ευρωβουλευτής του Σύριζα Κώστας Χρυσόγονος απηύθυνε ερώτησή στον ευρωβουλευτή του ΕΛΚ και εισηγητή της έκθεσης Gabrielius Landsbergis (Λιθουανία), στη συζήτηση για την Κριμαία και τη Μαύρη Θάλασσα, καταγγέλλοντας την υποκρισία στο θέμα της αλλαγής συνόρων και παραθέτοντας ως παράδειγμα σύγκρισης την στρατηγική της ΕΕ στις σχέσεις Σερβίας –Κοσσυφοπεδίου.

Παρακολουθήστε τη σχετική τοποθέτηση

Απάντηση στον Putin με ρύθμιση χρέους και χρηματοδότηση της ανάπτυξης στην Ουκρανία πρότεινε κατά τη διάρκεια της συζήτησης των σχέσεων ΕΕ- Ρωσίας ο ευρωβουλευτής του ΕΛΚ Γιώργος Κύρτσος και πρότεινε ότι «η ευρωπαϊκή απάντηση σε αυτή την πρόκληση θα πρέπει να είναι οικονομική, εφόσον στην οικονομία υπάρχει συγκριτικό πλεονέκτημα, έπειτα από την επιδείνωση της ρωσικής οικονομικής από την πτώση των διεθνών τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Παρακολουθήστε τη σχετική παρέμβαση.

Sxeseis EE- Russia

Πρόσφατες αποκαλύψεις για υποθέσεις διαφθοράς υψηλόβαθμων στελεχών στην FIFA

Στο πλαίσιο της ανταλλαγής απόψεων που διεξήχθη στις 10-06-2015 οι ευρωβουλευτές συζήτησαν τις πρόσφατες αποκαλύψεις για το σκάνδαλο της FIFA, εκφράζοντας «τη λύπη τους για τις πρόσφατες καταγγελίες περί διαφθοράς εναντίον της διεθνούς ομοσπονδίας ποδοσφαίρου της FIFA οι οποίες έχουν πλήξει σοβαρά την αξιοπιστία και την ακεραιότητα του παγκόσμιου ποδοσφαίρου». Με ψήφισμα που υιοθέτησαν στις 11-06-2015, οι ευρωβουλευτές καλούν «για μια πολιτική μηδενικής ανοχής στη διαφθορά στο ποδόσφαιρο, υπογραμμίζοντας ότι τώρα χρειάζονται επειγόντως διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις μέσα στην ομοσπονδία». Το ΕΚ χαιρέτισε επίσης την παραίτηση του Τζόσεφ Μπλατερ από την προεδρία της FIFA, και κάλεσε την ομοσπονδία να επιλέξει έναν προσωρινό ηγέτη για να τον αντικαταστήσει υπογραμμίζοντας ότι «η FIFA θα πρέπει να θέσει σε εφαρμογή μία διαφανή, ισορροπημένη και δημοκρατική διαδικασία λήψης αποφάσεων, μεταξύ άλλων και για την εκλογή του νέου Προέδρου».

Το αίτημα για έλεγχο του κατά πόσο μια χώρα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα προτού της ανατεθεί η διοργάνωση μεγάλων αθλητικών γεγονότων, παρατέθηκε από τους ευρωβουλευτές με προφορική ερώτηση στο Συμβούλιο κατά τη διάρκεια της ίδια συζήτησης και με αφορμή τη διοργάνωση των πρώτων Ευρωπαϊκών Αγώνων στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, για τους οποίους και επεσήμαναν ότι πρέπει να χρησιμοποιούνται για την υποστήριξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την προώθηση οικουμενικών αξιών . Διαβάστε περισσότερα στη σχετική ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Την ανάγκη ουσιαστικής συζήτησης για τα πραγματικά προβλήματα του ποδοσφαίρου, παράλληλα με τις διαδικασίες ουσιαστικής κάθαρσης, υπογράμμισε ο Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Θοδωρής Ζαγοράκης, σε παρέμβασή του, κατά τη διάρκεια της επικείμενης συζήτησης στην Ολομέλεια του ΕΚ.

FIFA

Ενημερωθείτε επίσης για τις πρόσφατες ερωτήσεις των Ελλήνων ευρωβουλευτών προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και για τις απαντήσεις των αρμοδίων Επιτρόπων στους ακόλουθους συνδέσμους:

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις ανακοινώσεις των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επισκεφτείτε τον ισότοπο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου – Γραφείο Ενημέρωσης για την Ελλάδα.

Βίντεο: Syriza European Parliament, ND Europarl, Βασίλης Κατσαρδής, Νότης Μαριάς                             Φωτογραφίες: Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

  • Ανταπόκριση από Βρυξέλλες: Γεωργία Κιούλια

0 ΣΧΟΛΙA