Συζήτηση για τα Ανοιχτά Δεδομένα στη Βουλή

Συζήτηση για τα Ανοιχτά Δεδομένα στη Βουλή

Κοινή συνεδρίαση τριών κοινοβουλευτικών επιτροπών για την ετήσια έκθεση ανοιχτών δεδομένων
Συζήτηση για τα Ανοιχτά Δεδομένα στη Βουλή

Σε κοινή συνεδρίαση τριών επιτροπών συζητείται μεθαύριο, Τετάρτη, στη Βουλή, το θέμα των Aνοιχτών Δεδομένων (Open Data). 

Η Διαρκής Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας καθώς και η Επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας θα συνεδριάσουν από κοινού με αντικείμενο συζήτησης την «ετήσια Έκθεση για τη διάθεση και περαιτέρω χρήση των ανοιχτών δεδομένων, σε εφαρμογή του άρθρου 12Γ του ν.4305/2014». Στη συνεδρίαση αναμένεται να εκπροσωπηθεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών.

Θυμίζουμε ότι στην αντίστοιχη περσινή συνεδρίαση ο κεντρικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Τσόγκας, είχε επισημάνει ότι «οι πολιτικές ανοιχτών δεδομένων προωθούν την κυκλοφορία των πληροφοριών όχι μόνο για οικονομικούς φορείς, αλλά και για το κοινό. Μπορούν, να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην ταχεία ανάπτυξη υπηρεσιών, που βασίζονται σε νέους τρόπους συνδυασμού και χρησιμοποίησης αυτών των πληροφοριών, αλλά και στην τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης. Το προσδοκώμενο αποτέλεσμα έγκειται στην ενίσχυση τόσο της διαφάνειας και της συμμετοχής, όσο και στη δημιουργία νέων ευκαιριών για φορείς της κοινωνίας των πολιτών και νεοφυών επιχειρήσεων, ώστε να παράσχουν υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας, αξιοποιώντας τα δεδομένα, που προσφέρονται ανοικτά από τους δημόσιους φορείς. Διαφορετικά σύνολα δεδομένων ενεργοποιούν διαφορετικούς τομείς της οικονομίας».

Πάντως ο Γ. Τσόγκας είχε αναφερθεί και στα προβλήματα για την προώθηση της ανοιχτής διακυβέρνησης μιλώντας για «περιορισμένη ανταπόκριση ιδίως μεγάλων σχηματισμών, όπως τα Υπουργεία, η οποία ασφαλώς υποδηλώνει αδυναμία και απροθυμία υιοθέτησης θεμελιωδών έστω στοιχείων κουλτούρας της Διοίκησης, η οποία συνιστά ένα από τα μείζονα βήματα για την πραγμάτωση της διοικητικής μεταρρύθμισης».

0 ΣΧΟΛΙA