Σύντομο κείμενο υπέρ πρωτοβουλιών για την αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους ενέκρινε ομόφωνα η Βουλή

Σύντομο κείμενο υπέρ πρωτοβουλιών για την αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους ενέκρινε ομόφωνα η Βουλή

Σύντομο κείμενο υπέρ πρωτοβουλιών για την αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους ενέκρινε ομόφωνα η Βουλή
Ομόφωνα, επί των παρόντων βουλευτών εγκρίθηκε με έγερση το κείμενο επί του οποίου προτρέπεται η κυβέρνηση μετά από πίεση της Βουλής να πάρει πρωτοβουλίες για αναγνώριση της Παλαιστίνης και να προβεί σε προσπάθεια έναρξης συνομιλιών μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης.

Το κείμενο αναφέρει ότι η Βουλή των Ελλήνων, επικαλούμενη την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή, επικαλούμενη ψήφισμα γενικής συνέλευσης ΟΗΕ, το οποίο και αναγνώρισε στην Παλαιστίνη το καθεστώς κράτους – μη μέλους, επικαλούμενη αναγνωρίσεις κρατών-μελών ΕΕ και ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, διαπιστώνοντας με ανησυχία τη διακοπή συνομιλιών Παλαιστίνης – Ισραήλ, διαπιστώνοντας τη συνέχιση της Ισραηλινής εικονιστικής δραστηριότητας, αναγνωρίζοντας δικαίωμα δύο λαών να ζουν με ειρήνη και ασφάλεια, και την ανάγκη ειρηνικής συνύπαρξης εντός αναγνωρισμένων κρατών, η Ελλάδα στηρίζει το κράτος του Ισραήλ κι ένα ενιαίο κυρίαρχο κράτος με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. «Λαμβάνοντας υπ όψιν, πρωτοβουλίες  για αναγνώριση κράτους και προσπάθεια έναρξης συνομιλιών. Οι αποδεχόμενοι να εγερθούν», κατέληξε ο κ. Βούτσης. Στην ειδική συνεδρίαση στην Ολομέλεια, παρέστησαν οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Σημίτης και Γιώργος Παπανδρέου. Ο κ. Παπανδρέου, μάλιστα, αγκάλιασε θερμά τον επικεφαλής της Παλαιστινιακής αρχής Mahmoud Abbas.

Στη συνέχεια, ο κ. Abbas, απάντησε στην απεύθυνση του προέδρου της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων Κώστα Δουζινα, σε ειδική συνεδρίαση παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση. Ο κ. Abbas επεσήμανε ότι όπως παρατήρησε ότι «όλα τα κόμματα και όλα τα μέλη εξ’ ονόματος του Ελληνικού λαού ψήφισαν υπέρ του Παλαιστινιακού κράτους». Χαρακτήρισε το ψήφισμα ιστορικό και ευχαρίστησε τόσο τη Βουλή, όσο και τον πρόεδρο για την ειδική συνεδρίαση και τη θερμή, μεγάλη υποδοχή που εκφράζει το βάθος των σχέσεων ιστορικής φιλίας μεταξύ Ελλάδας και Παλαιστίνης που επιδιώκουμε πάντα να αναπτυχθεί και να εξελιχθεί. «Σας ευχαριστώ θερμά, δεν ξεχνούμε τις επί της αρχής και σταθερές θέσεις σας για την Παλαιστίνη, ώστε ο λαός να αποκτήσει την ανεξαρτησία του», τόνισε, προσθέτοντας ότι με τον κ. Τσίπρα συμφώνησαν στην ανάγκη συντονισμού και τη συγκρότηση κοινης επιτροπής για τον συντονισμό των ενεργειών.

«Το πρόβλημά μας είναι με τη Σωνιστική κατοχή και όχι με τη θρησκεία», επεσήμανε ο κ. Abbas, προτρέποντας «να μην μετατραπεί η διένεξη αυτή σε θρησκευτική διένεξη». «Οι Ισραηλινοί λένε ή εσεις η εμείς, εμείς τους λέμε αυτοί οι Άγιοι τόποι είναι και για εμάς και για εσάς», πρόσθεσε ο κ. Abbas σχετικά με την Ιερουσαλήμ. Υποστήριξε ότι η Παλαιστίνη έχει αφοπλισθεί: «Εμείς είμαστε εναντίον του όπλου, είτε είναι πιστόλι είτε πύραυλος», προσθέτοντας ότι και οι διαδηλώσεις που γίνονται τώρα δεν γίνονται με όπλα, «τα όπλα θα οδηγήσουν σε καταστροφή. Δε θέλουμε,  θέλουμε να κάτσουμε στο τραπέζι», τόνισε ο κ. Abbas, ζητώντας την αναγνώριση κράτους με σύνορα του 1967 και πρωτεύουσα την Ανατ Ιερουσαλήμ. «Παραμένουμε να τείνουμε τη χείρα μας στους ισραηλινούς», πρόσθεσε ο κ. Abbas.

«Είναι η τελευταία ευκαιρία, ίσως να είναι η τελευταία ευκαιρία», είπε ο κ. Abbas σχετικά με την επανέναρξη των συζητήσεων με το Ισραήλ, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει χρόνος. «Μέχρι πότε θα περιμένουμε; Έχουμε ήδη διανύσει 28 χρόνια σε διένεξη, είμαστε ο μοναδικός λαός που είμαστε υπό κατοχή». «Ζητάμε προστασία από τον ΟΗΕ – δεν έχουμε όπλα και δεν θα’χουμε όπλα», είπε κλείνοντας ο κ. Abbas.

0 ΣΧΟΛΙA