Σύντομα αλλαγές στην νομοθεσία περί ναρκωτικών ανακοίνωσε στην Βουλή ο υπουργός Υγείας

Σύντομα αλλαγές στην νομοθεσία περί ναρκωτικών ανακοίνωσε στην Βουλή ο υπουργός Υγείας

Για μίνι νομοσχέδιο μίλησε ο Ανδρέας Ξανθός
Σύντομα αλλαγές στην νομοθεσία περί ναρκωτικών ανακοίνωσε στην Βουλή ο υπουργός Υγείας
Αλλαγές στο υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο για το θέμα των ναρκωτικών θα έρθει σύντομα στην Βουλή ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξάνθος, ενώ μίλησε και για το ζήτημα της νομοθετικής αντιμετώπισης του θέματος της ινδικής κάνναβης.

«Σύντομα θα είμαστε σε θέση να έχουμε ένα μίνι νομοσχέδιο που θα κάνει αλλαγές στον νόμο 4339 για το ζήτημα των ναρκωτικών ώστε να μιλάμε πλέον για εξαρτήσεις και όχι για ναρκωτικά» επισήμανε χαρακτηριστικά ο υπουργός επισημαίνοντας ότι θα υπάρξουν «αλλαγές στο άρθρο 58 που αφορά στους όρους και τις προδιαγραφές αδειοδότησης των 4 γνωστών φορέων καταπολέμησης των ναρκωτικών».

«Δεν χρηματοδοτούμε ΜΚΟ στο θέμα των εξαρτήσεων» διευκρίνησε ξεκαθαρίζοντας ότι οι όποιοι νέοι φορείς θα έχουν δημόσιο χαρακτήρα. Σχετικά με την φιλοσοφία επισήμανε πως σήμερα «υπάρχουν αναδυόμενες εξαρτήσεις, όπως είναι το αλκοόλ, το διαδίκτυο, ο τζόγος και δη ο ηλεκτρονικός και, φυσικά, η εξάρτηση από ουσίες πέραν των οπιοειδών. Είναι θέματα δύσκολα να συζητηθούν στην κοινωνία και παροξύνονται λόγω της οικονομικής κρίσης».

Ειδικά για το θέμα της ινδικής κάνναβης ο Α. Ξάνθος σημείωσε πως η αντιμετώπισή της δεν είναι ζήτημα αποκλειστικό του υπουργείου του. «Υπερβαίνει τον ρόλο του υπουργείου Υγείας. Οφείλει, όμως, η πολιτεία με σοβαρό τρόπο να ανοίξει έναν διάλογο για τις υπαρκτές στρεβλώσεις του υπάρχοντος πλαισίου» είπε χαρακτηριστικά σημειώνοντας ότι υπάρχουν πολλές απόψεις. Όμως για την ιατρική χρήση της κάνναβης ήταν σαφέστατος λέγοντας πως μαζί με το υπουργείο Δκαιοσύνης σύντομα θα εκδοθεί «Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα αλλάζει την θέση της κάνναβης βάσει του πίνακα του ΟΗΕ με την κατάταξη των ουσιών» ώστε να υπάρξει η «δυνατότητα συνταγογράφησης και κυκλοφορίας σκευασμάτων με εκχυλίσματα κάνναβης».

0 ΣΧΟΛΙA