Παραμένει μεγάλη η «ψαλίδα» ανδρών - γυναικών στις δουλειές του σπιτιού.

Παραμένει μεγάλη η «ψαλίδα» ανδρών - γυναικών στις δουλειές του σπιτιού.

Μια γυναίκα ασχολείται με το νοικοκυριό 4,5 ώρες την ημέρα, ενώ ένας άνδρας 1,5 ώρα. Αναλυτικά στοιχεία κατατέθηκαν στην Επιτροπή Ισότητας της Βουλής.
Παραμένει μεγάλη η «ψαλίδα» ανδρών - γυναικών στις δουλειές του σπιτιού.

Οι γυναίκες στην Ελλάδα του σήμερα, εργάζονται τρεις φορές περισσότερο από τους άντρες για τις καθημερινές εργασίες που αφορούν το σπίτι και την οικογένεια. Οι γυναίκες περίπου 4 ώρες και 30 λεπτά την ημέρα και οι άνδρες 1 ώρα και 30 λεπτά. Αυτό είναι το συμπέρασμα αναλυτικής έρευνας με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που κατατέθηκε στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ισότητας της Βουλής.

Την ανάλυση της έρευνας έκανε η Μαρία Συμεωνάκη, αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου.

Συνολικά επισήμανε ότι «μια πρώτη αποτύπωση στον γενικό πληθυσμό που φτάνει μέχρι τα 74 έτη, δηλαδή, από 20 χρόνων μέχρι 74, ανεξάρτητα από το εάν αυτά τα άτομα εργάζονται ή όχι η φροντίδα του νοικοκυριού και της οικογένειας, είναι μία 1 και 30 λεπτά για τους άντρες και 4 ώρες και 24 λεπτά για τις γυναίκες. Ο αντίστοιχος ελεύθερος χρόνος είναι μια ώρα περίπου διαφορά σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, ανεξάρτητα από το εάν έχουμε εργαζόμενα ή μη εργαζόμενα άτομα».

Πρόσθεσε επίσης ότι «υπάρχουν συγκεκριμένες δουλειές που δεν τις αναλαμβάνουν καθόλου οι άνδρες ή αν αναλαμβάνουν κάποιες δουλειές στη φροντίδα των παιδιών, αυτό είναι κυρίως η ανάγνωση βιβλίου ή αυτό που θεωρούν ότι είναι πιο δημιουργικό, ενδεχομένως».

Ειδικά για τους εργαζόμενους, δηλαδή τις περιπτώσεις που εργάζονται και οι δύο η Μ. Συμεωνάκη επισήμανε ότι «έχουμε μικρότερη ψαλίδα στον χρόνο της αμειβόμενης εργασίας, αλλά πάλι υπάρχει ψαλίδα στη φροντίδα του νοικοκυριού. Για τους άνδρες είναι 1 ώρα και 3 λεπτά και για τις γυναίκες είναι 3 ώρες και 14 λεπτά. Πάλι υπάρχει μια διαφορά, μικρότερη βέβαια, της τάξης των 35 με 40 λεπτών υπέρ των ανδρών. Γενικά, δεν υπάρχει κάποια κατηγορία στην οποία συμβαίνει το αντίθετο».

Μικρές είναι οι διαφοροποιήσεις αν υπάρξει κατηγοριοποίηση με βάση το μορφωτικό επίπεδο. Έτσι σύμφωνα με τη Μ.Συμεωνάκη «στον ελεύθερο χρόνο έχουμε και πάλι, περίπου μία ώρα διαφορά υπέρ των ανδρών στο χαμηλότερο εκπαιδευτικό επίπεδο, το οποίο πιάνει από αναλφάβητους μέχρι και το γυμνάσιο». Επίσης «σε αυτούς που έχουν απολυτήριο λυκείου πάλι υπάρχουν οι αντίστοιχες διαφορές, μία ώρα και 2 λεπτά και 3 ώρες και 14 λεπτά αντίστοιχα, στη φροντίδα του νοικοκυριού και της οικογένειας». Παράλληλα «στο επόμενο εκπαιδευτικό επίπεδο, που πιάνει μέχρι και τους κατόχους πτυχίου ΑΕΙ ή ΤΕΙ, υπάρχουν πάλι αντίστοιχες διαφορές, με τη μικρότερη ψαλίδα στον ελεύθερο χρόνο, γύρω στα 20 λεπτά». 

Συμπερασματικά η Μ.Συμεωνάκη επισήμανε ότι «αντίθετα, αυτό που θα περιμέναμε στο υψηλότερο εκπαιδευτικό επίπεδο, να υπάρχουν μικρότερες διαφορές, δεν είναι αυτό το οποίο συμβαίνει. Μικραίνει η ψαλίδα και σχεδόν είναι ίσοι οι χρόνοι, με 20 λεπτά διαφορά, στην αμειβόμενη εργασία αλλά, πάλι, στην φροντίδα του νοικοκυριού και της οικογένειας έχουμε 1 ώρα και 19 λεπτά για τους άνδρες και 3 ώρες και 19 λεπτά για τις γυναίκες». 

0 ΣΧΟΛΙA