ΙΣΤ’ Κοινοβουλευτική Περίοδος

ΙΣΤ’ Κοινοβουλευτική Περίοδος

Ορκίστηκε η νέα Βουλή
ΙΣΤ’ Κοινοβουλευτική Περίοδος

Ορκίστηκε η νέα Βουλή, το μεσημέρι της Πέμπτης. Τρεις όρκοι για τους νέους βουλευτές με την επικαιρότητα να τρέχει, τις κοινοβουλευτικές ομάδες να συνεδριάζουν και τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη να μην ορκίζεται λόγω της απουσίας του στη Γερμανία για συνάντηση με τον ομόλογό του κ. Σόιμπλε.

Μετά την ορκωμοσία και την υπογραφή του πρακτικού, προγραμματισμένη συνεδρίαση έχουν τρεις κοινοβουλευτικές ομάδες, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες που συνεδριάζουν στα γραφεία τους αμέσως μετά τη λήξη της τελετής ορκωμοσίας, η Νέα Δημοκρατία στη μία το μεσημέρι και αργότερα η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Επί της ορκωμοσίας, στα κυβερνητικά έδρανα, δίπλα στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στην πρώτη σειρά κάθισε ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Γιάννης Δραγασάκης και οι υπουργοί Παναγιώτης Κουρουπλής, Ράνια Αντωνοπούλου, Γιώργος Σταθάκης, Νίκος Παππάς, Πάνος Σκουρλέτης, Δημήτρης Μάρδας, Γαβριήλ Σακελαρίδης και η Έλενα Κουντουρά. Στη δεύτερη σειρά κάθισαν από τα δεξιά προς τα αριστερά οι κ. Αλέκος Φλαμπουράρης, Τάσος Κουράκης, Νάντια Βαλαβάνη, Βαγγέλης Αποστόλου, Δημήτρης Στρατούλης, Παναγιώτης Νικολούδης και Γιάννης Τσιρώνης. Παραπάνω ο κ. Νίκος Ξυδάκης. Ο κ. Γιάννης Πανούσης στο πάνω μέρος στεκόταν όρθιος, λογω του συνωστισμού στα κυβερνητικά έδρανα.

Η τελετή ξεκίνησε στις 11:25, ενώ η επίσημη πρόσκληση προέβλεπε «ένδυμα βαθύχρωμο» για τους πολιτικούς. Της συνεδρίασης προήδρευσε ο απερχόμενος Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Γιάννης Τραγάκης, ως ο αρχαιότερος εν ενεργεία βουλευτής της νέας Βουλής. Το σκούρο ένδυμα μπορεί σε γενικές γραμμές να τηρήθηκε, αλλά πολλοί νυν υπουργοί και βουλευτές προσήλθαν χωρίς γραβάτα, μεταξύ των οποίοων ο Πρωθυπουργός κ. Τσίπρας, αλλά και ο πρώην Πρωθυπουργός και βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Κώστας Καραμανλής. Ο νεοεκλεγείς στις Σέρρες συνονόματος ξάδελφος, προσήλθε πάντως στην πρώτη του ορκωμοσία με γραβάτα. Με γραβάτα εθεάσησαν στα κυβερνητικά έδρανα οι κ. Κουρουπλής, Νικολούδης, Ξυδάκης, Πανούσης Δραγασάκης, Μάρδας και Σταθάκης.

Θρησκευτικό όρκο επέλεξαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, της Χρυσής Αυγής, του ΠΑΣΟΚ, λίγοι βουλευτές του Ποταμιού, 15 συνολικά βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Κουρουπλής, η κυρία Ραχήλ Μακρή και η κ. Λιάνα Κανέλλη από το ΚΚΕ. Όσον αφορά τον πολιτικό όρκο, ο κ. Κώστας Ζουράρις από τους Ανεξάρτητους Έλληνες σηκώθηκε προς στιγμήν από το έδρανό του για να ξανακάτσει με παραίνεση του Προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας Πάνου Καμμένου, κάνοντας στη συνέχεια άλλη μία προσπάθεια να ξανασηκωθεί. Στο κοράνι ορκίστηκε μόνο ένας από τους τρεις μουσουλμάνους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Ζεϊμπέκ Χουσεΐν.

Από τη Β’ πτέρυγα του πρώτου ορόφου των θεωρείων, τα λεγόμενα «θεωρεία συζύγων βουλευτών», παρακολούθησε την ορκωμοσία η σύντροφος του Πρωθυπουργού κ. Μπέτυ Μπαζιάνα καθώς και ο σύζυγος της προτεινόμενης από τον ΣΥΡΙΖΑ για Πρόεδρο της Βουλής κ. Ζωής Κωνσταντοπούλου κ. Απόστολος Μάντης. Η κ. Κωνσταντοπούλου αναμένεται να αποσπάσει ρεκόρ συναίνεσης αν τη στηρίξει το σύνολο των κοινοβουλευτικών ομάδων που έχουν εκφραστεί θετικά στην υποψηφιότητά της. Αυτοί είναι οι 149 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι 76 της Νέας Δημοκρατίας, οι 17 από το Ποτάμι, οι 13 από τους Ανεξάρτητους Έλληνες και οι 13 από το ΠΑΣΟΚ, 268 στο σύνολο.

Αξίζει να σημειωθεί οτι όταν μπήκε ο Πρωθυπουργός στην αίθουσα, ο πρώην Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς δεν σηκώθηκε από το έδρανό του, το πρώτο προς τα δεξιά στην τέταρτη πτέρυγα, σχεδόν απέναντι με την παλιά του θέση στα κυβερνητικά έδρανα, δεν σηκώθηκε από τη θέση του, αλλά χαιρέτισε τον κ. Τσίπρα καθιστός.

Χωροταξικά, οι κοινοβουλευτικές ομάδες μοιράστηκαν στις πέντε πτέρυγες του ημικυκλίου ως εξής: Στις πρώτες σειρές της αριστερής πτέρυγας έκατσαν οι 15 βουλευτές του ΚΚΕ όπως κάθονται παραδοσιακά με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και στο μπροστινό κομμάτι της δεύτερης πτέρυγας. Στα «ορεινά» της Δεύτερης πτέρυγας κάθισαν οι 17 βουλευτές από Το Ποτάμι προς τα αριστερά και στο δεύτερο κομμάτι οι 13 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Στην τρίτη πτέρυγα, στις μπροστινές σειρές κάθισαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και στα «ορεινά» η κοινοβουλευτική ομάδα των συγκυβερνώντων Ανεξαρτήτων Ελλήνων. Σε ολόκληρη την τέταρτη πτέρυγα, τη δεύτερη από τα δεξιά κάθισαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, όπως και στα μπροστινά έδρανα της άκρας δεξιάς πέμπτης πτέρυγας, αφήνοντας μια σειρά κενή και τις τρεις «ορεινές» σειρές για τους 17 βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Οι έξι προφυλακισμένοι νυν βουλευτές κ. Νίκος Μιχαλολιάκος, Χρήστος Παππάς, Γιώργος Γερμενής, Νίκος Κούζηλος, Γιάννης Λαγός και Ηλίας Κασιδιάρης, είχαν πάρει εισαγγελική άδεια για να ορκιστούν.

Στο περιστύλιο ακούστηκαν μεταξύ άλλων και παράπονα νεοεκλεγέντων βουλευτών που δεν πήραν φορητό υπολογιστή όπως συνέβαινε σε παλαιότερες κοινοβουλευτικές περιόδους.

Ειρήνη Κωστάκη

0 ΣΧΟΛΙA