Διευκρινίσεις του υπ.Οικονομικών για την φορολόγηση και τις αποδοχές των βουλευτών

Διευκρινίσεις του υπ.Οικονομικών για την φορολόγηση και τις αποδοχές των βουλευτών

Τοποθέτηση της αν.υπουργού Κ.Παπανάτσιου στην Βουλή.
Διευκρινίσεις του υπ.Οικονομικών για την φορολόγηση και τις αποδοχές των βουλευτών
Αναλυτικά στοιχεία για τα θέματα της φορολόγησης των αποδοχών των βουλευτών παρέθεσε στην ολομέλεια της Βουλής η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού έλέγχου. Μεταξύ άλλων μίλησε για την εισφορά αλληλεγγύης των πολιτικών προσώπων, την αποζημίωση αλλά και την χρηματοδότηση των κομμάτων.

Όπως είπε το 2015 «για το συνολικό εισόδημα των πολιτικών ο νόμος 4334 επέβαλλε το 8% στα πρόσωπα που κατέχουν δημόσιες θέσεις» ενώ «με τον 4387/16 (σ.σ νόμος Κατρούγκαλου) έγινε δικαιότερη για το σύνολο των πολιτών». Επισήμανε ότι «η ειδική εισφορά αλληλεγγύης ενσωματώθηκε στον κώδικα φορολογίας εισοδήματος» και «η μεταρρύθμιση αφορά όλους τους φορολογούμενους» αφου «το σύστημα του 2011 ήταν άδικο για όλους τους πολίτες». Έτσι –επισήμανε- «ο ανωτατος συντελεστης της εισφοράς αληλλεγγύης είναι πλέον 10%» και «δεν υπάρχει ειδική διάταξη για τα πολιτικά πρόσωπα».

Σχετικά με την βουλευτική αποζημίωση τόνισε πως  «κατά την εκκαθάριση αφαιρείται 25%» που δικαιολογείται ως δαπάνη για βουλευτικά γραφεία κ.λ.π ενώ υπάρχει μείωση των βουλευτικών αποδοχών  αφού η «συνολική μείωση είναι 38% σε σχέση με τις αποδοχές του προέδρου του Αρείου Πάγου» που ορίζονταν ως πλαφόν. Τέλος σχετικά με τα πολιτικά κόμματα δήλωσε ότι υπάρχει «σαφως μειούμενη χρηματοδότησης τους λόγω της οικοομικής κρίσης» έτσι το 2010 ήταν 48.800.000, το  2015: 18.393.000 και το 2017: 7.185.000 και και ένα μέρος δεν έχει καταβληθεί ακόμη.

Πάντως συνολικά τάχθηκε υπέρ της ύπαρξης βουλευτικής αποζημίωσης αφού «δεν θέλουμε μια Βουλή της αριστοκρατίας από επαγγελματίες πολιτικους. Να το ξανασκεφτούν οσοι συντάσσονται με αυτό τον κιτρινισμό». 

0 ΣΧΟΛΙA