Απορρίφθηκε το αίτημα της Ν.Δ να συνεδριάσει εκτάκτως η επιτροπή Εξωτερικών για την Βενεζουέλα

Απορρίφθηκε το αίτημα της Ν.Δ να συνεδριάσει εκτάκτως η επιτροπή Εξωτερικών για την Βενεζουέλα

Πολιτικές σκοπιμότητες της αξιωματικής αντιπολίτευσης εντοπίζει ο πρόεδρος της επιτροπής Κ.Δουζίνας
Απορρίφθηκε το αίτημα της Ν.Δ να συνεδριάσει εκτάκτως η επιτροπή Εξωτερικών για την Βενεζουέλα

Απορρίφθηκε για τυπικούς αλλά και πολιτικούς λόγους, από την κυβέρνηση, το αίτημα της Νέας Δημοκρατίας για έκτακτη σύγκλιση της Επιτροπής Εξωτερικών και ‘Αμυνας της Βουλής σχετικά με την κατάσταση στην Βενεζουέλα.

Ο Κ.Δουζίνας

Σύμφωνα με ενημέρωση που παρείχε στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο πρόεδρος της Επιτροπής, Κωνσταντίνος Δουζίνας, δεν περιλαμβάνεται στις αρμοδιότητες της επιτροπής η έκδοση ψηφίσματος για τις εξελίξεις στο εσωτερικό μίας άλλης χώρας ενώ παράλληλα επισήμανε ότι δεν συντρέχει λόγος έκτακτης σύγκλισης για μία χώρα που βρίσκεται σε διαφορετική ήπειρο. Μάλιστα εξέφρασε την έκπληξή του καθώς παρόμοιο αίτημα ουδέποτε έχει καταγραφεί στο παρελθόν.

Στο πολιτικό επίπεδο πάντως καταλόγισε μονομέρεια στις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας σημειώνοντας ότι τάσσεται με τις θέσεις των αντιπολιτευόμενων την κυβέρνηση Μαδούρο, σημειώνοντας παράλληλα ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχει καταθέσει παρόμοιο αίτημα για θέματα σχετικά με την εξωτερική πολιτική της χώρας. Θύμισε μάλιστα ότι πρόσφατα συνεδρίασε η επιτροπή μετά από αίτημα του ΚΚΕ για ενημέρωση σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

«Να κάνεις δουλειά σου να απασχολείς ζαλισμένα μυαλά με ξένες διαμάχες αν πετύχει αυτή η προσπάθεια μπορεί να εξαφανίσει την μνήμη του παρελθόντος» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κ.Δουζίνας χρησιμοποιώντας απόσπασμα από έργο του Σαίξπηρ. Επισήμανε παράλληλα ότι «προφανώς μας ανησυχεί ότι γίνεται στην Βενεζουέλα, όμως η θέση του κοινοβουλίου δεν είναι να πάρουμε την θέση του ενός ή του άλλου αλλά να προσπαθήσουμε να βρεθεί μία λύση». Επίσης επισήμανε ότι για το θέμα έχει προκληθεί δυσανάλογα μεγάλος θόρυβος στην Ελλάδα παρατηρώντας ότι η Βενεζουέλα ήταν το πρώτο θέμα σε τηλεοπτικά κανάλια την ίδια στιγμή που δεν φιλοξενείται στα πρωτοσέλιδα του διεθνούς τύπου.

Η Νέα Δημοκρατία

Στο αίτημα που διατύπωσε η Νέα Δημοκρατία ζητά την σύγκλιση της επιτροπής Εξωτερικών και ‘Αμυνας ζητώντας από την κυβέρνηση «να καταβάλλει διμερώς καθώς και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων αρμόδιων διεθνών οργανισμών κάθε δυνατή διπλωματική πρωτοβουλία για τον άμεσο τερματισμό της διαμορφωθείσας κατάστασης στη Βενεζουέλα».

Επίσης κάνει λόγο για «βαθιά ανησυχία για τη δραματική επιδείνωση της κατάστασης όσον αφορά στο σεβασμό της Δημοκρατίας στην Βενεζουέλα, καθώς και στη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που – σε συνδυασμό με την κακή οικονομική κατάσταση της χώρας – έχουν ως αποτέλεσμα την πολιτική και κοινωνική ένταση και αστάθεια».

Παράλληλα δηλώνει ότι καταδικάζει «τις βίαιες αντιδράσεις κατά της μαζικής διαμαρτυρίας των πολιτών που έχουν οδηγήσει σε  αιματηρές συγκρούσεις με θύματα πολίτες της χώρας». Σημειώνει επίσης ότι «η Κυβέρνηση της Βενεζουέλας οφείλει να αποκαταστήσει τις εξουσίες του Εθνικού Κοινοβουλίου και ως εκ τούτου να αποκαταστήσει την δημοκρατική νομιμότητα στην χώρα».

0 ΣΧΟΛΙA