Αντιπαράθεση εφ’ όλη της ύλης Τσίπρα – Μητσοτάκη στην Βούλή

Αντιπαράθεση εφ’ όλη της ύλης Τσίπρα – Μητσοτάκη στην Βούλή

Κυριάρχησαν τα θέματα της διαπραγμάτευσης
Αντιπαράθεση εφ’  όλη της ύλης Τσίπρα – Μητσοτάκη στην Βούλή
Σε μία 2ωρη αντιπαράθεση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Ν.Δ, με ατζέντα την πολιτική επικαιρότητα, κατέληξε η συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Αλέξη Τσίπρα σχετικά με την εγκληματικότητα και την πλατεία Εξαρχείων.

Το ενδιαφέρον εστιάστηκε στο θέμα της διαπραγμάτευσης με τον πρωθυπουργό να κατηγορεί τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για ανεύθυνη στάση και υιοθέτηση των απόψεων των δανειστών. Αφορμή αποτέλεσε η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Γερμανία και η συνάντησή του με τον Β.Σόϊμπλε. Ο Αλ.Τσίπρας υποστήριξε ότι «φοράτε την φανέλα των δανειστών». «Σας δίνω μια ευκαιρία να πάρετε θέση: Συμφωνείτε με τις απαιτήσεις του ΔΝΤ για μέτρα 4 δις ευρώ μετά το τέλος του προγράμματος;» ρώτησε ρητορικά ο Αλ.Τσίπρας κατηγορώντας την Ν.Δ πως «συνεχίζετε να επιμένετε στην άποψη ότι για τις καθυστερήσεις ευθύνεται η κυβέρνηση που θέλει να προστατεύσει την κοινωνία».

Ανταπαντώντας ο Κ.Μητσοτάκης δήλωσε ότι «οποιαδήποτε αναφορά στην δραχμή πρέπει να τελειώνει» και πως «η Ελλάδα θα κάνει ότι χρειαστεί για να παραμείνει στην ευρωζώνη». Σημείωσε ότι αυτό είναι το μήνυμα που μεταφέρει στο εξωτερικό τονίζοντας πως τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ «κάθε φορά που ανακινούν θέμα δραχμής ανεβαίνουν τα spreads». Σχετικά με τις απαιτήσεις των δανειστών έθεσε το ερώτημα του αν θα «χρειάζονταν τα μέτρα αυτά αν η διαπραγμάτευση είχε κλείσει το 2016» λέγοντας ότι αυτό «είναι το τίμημα της καθυστέρησης».

Όσον αφορά το θέμα της εγκληματικότητας ουσιαστικά πέρασε σε δεύτερη μοίρα. Ο πρωθυπουργός μίλησε για ανεπίκαιρο ερώτημα σημειώνοντας πως με βάση τα στοιχεία της αστυνομίας, δεν υπάρχει έξαρση του φαινομένου. Κατηγόρησε μάλιστα την Ν.Δ για υιοθέτηση της ακροδεξιάς ατζέντας του φόβου. Σημείωσε επίσης ότι το κυβερνητικό δόγμα για την αστυνομία είναι ο επαγγελματισμός και η αποτελεσματικότητα και όχι οι λογικές της υπέρβασης και κατάχρησης εξουσίας.

Από την πλευρά του ο Κ.Μητσοτάκης υποστήριξε ότι η πολιτική στάση της κυβέρνησης κρατά «δεμένα τα χέρια της αστυνομίας». Αναφέρθηκε μάλιστα σε κυβερνητικά στελέχη όπως ο υπουργός υγείας Α.Ξανθός η ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Ν.Παπαγγελόπουλος υποστηρίζοντας ότι τηρούν απολογητική στάση απέναντι στην τρομοκρατία. Επίσης μίλησε για «άβατο των Εξαρχείων» και δεσμεύθηκε για την επανασύσταση της ομάδας ΔΕΛΤΑ.

Δεν έλειψαν και οι προσωπικές αντεγκλήσεις. Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για «άθλια στάση» και κάλεσε τον Κ.Μητσοτάκη να καταθέσει στην Βουλή το Πόθεν Έσχες του σχετικά με τα εισοδήματα της συζύγου του. Ο Κ.Μητσοτάκης αποκάλεσε τον πρωθυπουργό «προβοκάτορα» ενώ μίλησε για «ύποπτες συναντήσεις» που είχε κατά το πρόσφατο ταξίδι του στο Παρίσι.

0 ΣΧΟΛΙA