Αναλογιστικές μελέτες και τριγωνικές συναλλαγές

Αναλογιστικές μελέτες και τριγωνικές συναλλαγές

Διπλή κόντρα Στρατούλη – αντιπολίτευσης
Αναλογιστικές μελέτες και τριγωνικές συναλλαγές

Σε σύγκρουση του αναπληρωτή υπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρη Στρατούλη με την προηγούμενη κυβέρνηση, οδήγησαν οι σημερινές δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργου Ρωμανιά. Δεύτερο επεισόδιο εξ’ αιτίας της «διγλωσσίας» της κυβέρνησης στο θέμα των τριγωνικών συναλλαγών, όπως την κατηγορεί η αντιπολίτευση.

Ο κ. Ρωμανιάς σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή δήλωσε κατάπληκτος από τις αναλογιστικές μελέτες, στις οποίες βασίστηκαν οι περικοπές στις συντάξεις και οι αυξήσεις των ορίων ηλικίας. Χαρακτήρισε τις αναλογιστικές μελέτες πατάτα και μεθοδευμένες. «Ψάχνοντας τους φακέλους στο υπουργείο, πήρα τις αναλογιστικές μελέτες που είχαν γίνει με βάση τα μνημόνια. Με βάση αυτές τις μελέτες είχαμε τις περικοπές στις συντάξεις και τις αυξήσεις των ορίων ηλικίας. Έμεινα κατάπληκτος –και κυριολεκτώ γιατί ξέρετε ότι έχω κάνει αναλογιστικές μελέτες- όταν διαπίστωσα ότι στις παραδοχές των αναλογιστικών μελετών αυτών, στις οποίες επαναλαμβάνω στηρίχτηκαν οι μειώσεις των συντάξεων και οι αυξήσεις των ορίων ηλικίας και όλα τα δυσμενή μέτρα, δεν έχει ληφθεί υπόψη καν η υφιστάμενη περιουσία, ούτε οι αποδόσεις της περιουσίας των Ταμείων, του συνολικού ασφαλιστικού συστήματος. Δηλαδή, παίρνουν –για μακροχρόνια βάση 30 χρόνια- τις εισφορές που πρόκειται να εισπραχθούν και τις συντάξεις που πρόκειται να πληρωθούν. Δεν λαμβάνουν καθόλου υπόψη –σαν να μην υπάρχει- την περιουσία και τις αποδόσεις της περιουσίας».

Σε απόλυτη σύμπνοια με τον Γενικό του Γραμματέα, ο κ. Στρατούλης χαρακτήρισε σοβαρότατες τις καταγγελίες του κ. Ρωμανιά και προανήγγειλε επί της ουσίας εξεταστική επιτροπή, διαβεβαιώνοντας ότι θα αναζητηθούν οι πολιτικές ευθύνες αυτών που «οδήγησαν στη σφαγή μισθούς και συντάξεις». Ο κ. αναπ. υπουργός δεν απέκλεισε «ελέγχους και μέσα στη Βουλή αλλά και ελέγχους στη Δικαιοσύνη».

Άμεση η απάντηση από τον πρώην υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, μετά τη λήξη της τρίτης κοινής συνεδρίασης των κοινοβουλευτικών επιτροπών για το νομοσχέδιο της αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης όπου και τοποθετήθηκε ο κ. Στρατούλης.«Η Εθνική Απολογιστική αρχή είναι ανεξάρτητη αρχή», είπε ο κ. Βρούτσης, χαρακτηρίζοντας «αστεία» αυτά που είπε ο κ. Στρατούλης και εντάσσοντάς τα «στα αδιέξοδα και τις αφίξεις της Τρόικας». Σημείωσε δε σε κουβέντα που είχε με τους δημοσιογράφους ότι «αν είχαν γίνει τα 2-3 πράγματα που έγραφε το mail Χαρδούβελη, τώρα θα ήμασταν εκτός μνημονίων και δε θα σερνόμασταν σε αυτή την αβεβαιότητα και στο τρίτο μνημόνιο που θα φέρει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ».

Σφοδρή αντίδραση με ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ, το οποίο χαρακτήρισε τον κ. Ρωμανιά, «γνωστός τρόφιμος των τηλεπαραθύρων» και «γραφικό», προτρέποντάς τον να ασχοληθεί «με τα αδιέξοδα στα οποία  η κυβερνητική καθυστέρηση οδηγεί τα ασφαλιστικά ταμεία». Σχετικά με τις αναλογιστικές μελέτες πρόσθεσε πως αν ενημερωνόταν από το Υπουργείο, «οι αναλογιστικές αυτές μελέτες έγιναν από την Εθνική Αναλογιστική Αρχή με την συνεργασία της επιστημονικής ομάδας του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ILO) -του πιο αξιόπιστου διεθνούς Οργανισμού σε ανάλογα θέματα- και αξιολογήθηκαν με “άριστα” από τις αρμόδιες τεχνικές  υπηρεσίες της ΕΕ». Τέλος, το ΠΑΣΟΚ προτρέπει την κυβέρνηση να «μαζέψει» τον ΓΓ, «πριν γίνει και διεθνής και όχι μόνο εσωτερικός περίγελος».

Σύγκρουση και για τις τριγωνικές συναλλαγές μεταξύ Στρατούλη – ΠΑΣΟΚ
Δεύτερο επεισόδιο στην συνεδρίαση της επιτροπής στην Ολομέλεια, η τροπολογία για τις τριγωνικές συναλλαγές την οποία είχε υποσχεθεί ο νυν Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης. Ο κ. Στρατούλης δέχτηκε επίθεση επί του θέματος για την τροπολογία από τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ότι δεν υπερψήφισαν στο ΣΥΡΙΖΑ τη σχετική τροπολογία, η οποία είχε λάβει 142 ψήφους. Ο κ. Κεγκέρογλου μάλιστα ζήτησε από την Πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου να αποφανθεί σχετικά με την εγκυρότητα της ψηφοφορίας.

Τόσο για την τροπολογία αυτή καθεαυτή όσο και για την απουσία «κάποιοων» βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ από την τότε συζήτηση, ο κ. Στρατούλης είπε: «στις 6/12/2013, σε αυτή την αίθουσα[…] κουβέντιαζαμε για την καταπολέμηση της μαύρης και αδήλωτης εργασίας και την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής, με ένα νομοσχέδιο που είχαμε ψηφίσει όλα τα κόμματα, αν θυμάμαι καλά, τα εννέα από το 12 άρθρα, με ουσιαστική συζήτηση, με διάλογο, με αντιπαράθεσης. Την ύστατη ώρα έρχεται σε άσχετο νομοσχέδιο μια άσχετη τροπολογία την οποία υπέγραφαν ο κ. Στουρνάρας και ο κ. Βρούτης».

Ο κ. Στρατούλης συμπλήρωσε πως ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κόντεψε πραγματικά να ανέβει πάνω στα έδρανα. Η τροπολογία «χάριζε στην ουσία για το 2010 αναδρομικά φόρους που είχαν μπει και πρόστιμα 1,2 δισ. € που είχαν επιβληθεί σε δύο εταιρείες που έχουν διυλιστήρια, στην MOTOROIL και στην ΕΛΠΕ (Βαρδινογιάννης ιδιοκτησία το πρώτο, Λάτσης ιδιοκτησία το δεύτερο), οι οποίοι παρά το ότι το 2010 είχαν απαγορευθεί οι τριγωνικές συναλλαγές, είχαν πραγματοποιήσει «τριγωνικές» συναλλαγές για πώληση και αγορά ή πρώτων υλών ή προϊόντων τους με άλλες χώρες εντός ή εκτός ευρωζώνης, με τριγωνική συναλλαγή, με ενδιάμεσες off sore εταιρείες που είχαν στην Κύπρο».

Επιπλέον, στο τότε άρθρο 3 εθεωρείτο «ειδική και όχι καθολική διαδοχή» στη μεταβίβαση στην Τράπεζα Πειραιώς των υποκαταστημάτων των Κυπριακών Τραπεζών στην Ελλάδα και σύμφωνα με τον κ. Στρατούλη «προτείνονταν με αυτή την τροπολογία να χαριστούν ποσά μεγάλα από φόρους» μαζί με τη μη προστασία των εργαζομένων, αντίθετα με το καθεστώς καθολικής διαδοχής. «Δεν πρέπει ο κ. Κεγκέρογλου να λέει αυτά τα πράγματα», πρόσθεσε, καθώς ο τότε κονοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κ. Πάρις Κουκουλόπουλος είχε συνταχθεί με τον κ. Στρατούλη, αναγκάζοντας τον κ. Στουρνάρα – τότε υπουργό Οικονομικών – να έρθει να υπερασπιστεί την τροπολογία στη Βουλή. Τότε λοιπόν «έγινε πάλι αντιπαράθεση μέσα στη Βουλή, δεν πείστηκε ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, και αναγκάστηκε και την πήρε πίσω».

Στον κ. Στρατούλη απάντησε ο Γιάννης Κουτσούκος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, ζητώντας από τον κ. Στρατούλη αν φέρει την τροπολογία στη Βουλή και το ΠΑΣΟΚ θα την ψηφίσει. «όπερ έδει δείξαι», είπε χαρακτηριστικά.

Επαναδιατύπωση για το θέμα με τους δικαστικούς και τους εισαγγελείς από τον κ. Νικολούδη
Ως προς τις αλλαγές που έφερε ο υπουργός Επικρατείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς Παναγιώτης Νικολούδης, στο επίμαχο άρθρο 10 που προκάλεσε αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης περί αντισυνταγματικότητας και μη διάκρισης των εξουσιών, ο κ. Νικολούδης προχώρησε στην επαναδιατύπωση του άρθρου, εξειδικεύοντας τον όρο «φορείς» σε «διοικητικούς φορείς». Ο κ. υπουργός μετά τη χθεσινή αρνητική γνώμη των φορέων ως προς την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, αφού ο όριζε ότι ο Γενικός Γραμματέας κατά της Διαφθοράς θα συντόνιζε και τους Οικονομικούς Εισαγγελείς, μαζί με την αλλαγή δήλωσε πως «αυτή η κυβέρνηση έχει ιδιαίτερη ευαισθησία σε ό,τι αφορά στην ανεξαρτησία των δικαστικών λειτουργών -και εγώ για γνωστούς λόγους ακόμα πιο αυξημένη». Η αναδιατύπωση του άρθρου έχει ως εξής:

«Η Γενική Γραμματεία εκπονεί προγράμματα συντονισμένης δράσης για την καταπολέμηση της διαφθοράς στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής. Τα προγράμματα αυτά τα απευθύνει στους κατά περίπτωση αρμόδιους διοικητικούς φορείς, οι οποίοι κατά την εκτέλεσή τους έχουν την υποχρέωση να συντονίζουν τις ενέργειές τους για την υλοποίηση της παραπάνω στρατηγικής».

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο επί της αρχής στις επιτροπές – αύριο κατατίθεται η πρώτη υπουργική τροπολογία και τελειώνει η επεξεργασία του.
Πριν την έναρξη της συζήτησης επί των άρθρων, το νομοσχέδιο «Ρυθμίσεις για τη λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, την οργάνωση της Κυβέρνησης και των Κυβερνητικών οργάνων και λοιπές διατάξεις», ψηφίστηκε επί της αρχής στην κοινή συνεδρίαση των επιτροπών κατά πλειοψηφία. Υπερψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ, Η Νέα Δημοκρατία, η Χρυσή Αυγή, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και το ΠΑΣΟΚ. «Παρών» ψήφισε το ΚΚΕ, ενώ το Ποτάμι επιφυλάσσεται για τη στάση του.

Η επεξεργασία ου νομοσχεδίου στις επιτροπές θα τελειώσει αύριο με τη δεύτερη ανάγωνση του νομοσχεδίου, μετά και την ολοκλήρωση της συζήτησης επί των άρθρων. Αύριο αναμένεται και η κατάθεση τροπολογίας για τους ανασφάλιστους, καθώς ο υπουργός Οικονομικών είναι απών και δε δύναται να υπογράψει.

Ειρήνη Κωστάκη

0 ΣΧΟΛΙA