Ακλόνητο το άρθρο 16 που απαγορεύει τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Ακλόνητο το άρθρο 16 που απαγορεύει τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Δεν συγκεντρώνει τις απαραίτητες ψήφους για να κριθεί αναθεωρητέο όπως διαφάνηκε στην επιτροπή της Βουλής για το νέο Σύνταγμα.
Ακλόνητο το άρθρο 16 που απαγορεύει τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Δεν τίθεται θέμα αναθεώρησης του άρθρου 16 παρ. 5 που θα επέτρεπε την ίδρυση μη-δημόσιων πανεπιστημίων, παρά το γεγονός ότι 5 κόμματα (Ν.Δ., ΚΙΝ.ΑΛ., Ποτάμι, ‘Ενωση Κεντρώων, ΑΝΕΛ) τάσσονται υπέρ.

Οι συσχετισμοί δείχνουν ξεκάθαροι στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος που συνεδρίασε χθες και συνεχίζει αύριο Τετάρτη με αυτό το αντικείμενο.

Στη χθεσινή συνεδρίαση, την αντίθεσή τους με την αναθεώρηση του άρθρου 16 εξέφρασαν τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΚΚΕ. Τα δύο κόμματα τάχθηκαν ξεκάθαρα κατά της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων. Αποκλείεται  έτσι - εκτός εντυπωσιακού απροόπτου- το ενδεχόμενο να συγκεντρώσει το συγκεκριμένο άρθρο τους 151 ψήφους που απαιτούνται για να κριθεί αναθεωρητέο.

«Δεν είναι προοδευτική αλλά αντιδραστική η πρόταση της Ν.Δ. για τροποποίηση του άρθρου 16. Όχι μόνο δεν ενισχύει την ανταγωνιστικότητα των δημόσιων πανεπιστημίων αλλά τα απαξιώνει» ήταν η χαρακτηριστική φράση του Γιώργου Κατρούγκαλου εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ. Από την πλευρά του ΚΚΕ ο βουλευτής Γιάννης Δελλής τάχθηκε επίσης κατά της αναθεώρησης του άρθρου 16 ζητώντας μάλιστα στον αντίποδα «να κατοχυρωθεί συνταγματικά και σε όλες τις βαθμίδες η δημόσια εκπαίδευση».

«Να επιτραπεί η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων από ιδιώτες, υπό την εποπτεία ανεξάρτητης αρχής που θα διασφαλίζει την αυτοτέλεια των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων» πρότεινε ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Τασούλας. Μάλιστα σημείωσε πως όσοι είναι αντίθετοι στην αναθεώρηση του άρθρου «βρίσκονται στην παλαιολιθική εποχή. Η καλύτερη λύση είναι να διαχέουμε την ευμάρεια, να μην μας φοβίζει ο πλούτος».

Υπέρ της αναθεώρησης τάχθηκε και ο Ανδρέας Λοβέρδος σημειώνοντας πως «το υπάρχον συνταγματικό άρθρο είναι ασφυκτικά περιοριστικό, καθώς αναφέρεται αποκλειστικά στα δημόσια πανεπιστήμια. Επήλθε το πλήρωμα του χρόνου για να γίνει τομή». Από την πλευρά του Ποταμιού ο Γιώργος Μαυρωτάς είπε για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια ότι «η παράγραφος 5 του άρθρου 16, μας δίνει την παγκόσμια πρωτοτυπία της απαγόρευσής τους»

Τη δική του προσέγγιση παρουσίασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Κουρουμπλής λέγοντας ότι «θα μπορούσε κανείς να ανοίξει ένα διάλογο για την ίδρυση πανεπιστημίων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Καλοπροαίρετες θεωρώ πως είναι οι απόψεις που εκφράζονται, αλλά να μην μετατρέψουμε τα ΙΕΚ της Κάνιγγος σε πανεπιστήμια».

Θυμίζουμε ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Ενωση Κεντρώων (οι εισηγητές τους θα τοποθετηθούν αύριο Τετάρτη) έχουν ταχθεί υπέρ της αναθεώρησης αν και δεν επιθυμούν αμιγώς ιδιωτικά αλλά μη-κερδοσκοπικά πανεπιστήμια.

Κατά της αναθεώρησης της παρ. 5 του άρθρου 16 τάσσεται και η Χρυσή Αυγή. 

0 ΣΧΟΛΙA