ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ Μέρος Γ’

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ Μέρος Γ’

Ολόκληρη η τριλογία του «Σκοτεινού Ιππότη» στις αίθουσες. Διαβάστε την κριτική του Vouliwatch.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ Μέρος Γ’

Η περίφημη και πολυδιαφημισμένη Επιτροπή Ελέγχου των οικονομικών των κομμάτων της Βουλής, ταγμένη στον αγώνα κατά της διαφθοράς στο πολιτικό χρήμα και πιστή στην υπηρεσία της δικαιοσύνης και της διαφάνειας, παρουσιάζει τα δύο τελευταία μέρη της τριλογίας «ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ και (Α)ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ».

ΕΚΘΕΣΗ 1Η (BATMAN BEGINS) •

Θυμίζουμε ότι το πρώτο μέρος ("Batman Begins") ξεκίνησε τον Μάρτιο που μας πέρασε όταν δημοσίευσε την ετήσια έκθεσή της για τον έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων για το οικονομικό έτος 2015. Στην έκθεση αυτή, ενώ η Επιτροπή διαπιστώνει μια σειρά παραβάσεων από τα κόμματα σε σχέση με τον τρόπο διαχείρισης του δημόσιου χρήματος που έλαβαν ως κρατική χρηματοδότηση, ΔΕΝ αναφέρει καν ποιά κόμματα παρανόμησαν ούτε προφανώς για ποιά ποσά και -φυσικά- αποφασίζει να ΜΗΝ επιβάλει καμία κύρωση, δικαιολογώντας με διάφορους αβάσιμους ισχυρισμούς την ατιμωρησία. 

Για να μην αδικούμε, όμως, τις αυστηρές προθέσεις της Επιτροπής και το πόσο σοβαρά παίρνει τον θεσμικό της ρόλο ως προασπίστρια της διαφάνειας στο δημόσιο χρήμα και της αποκατάστασης της εμπιστοσύνης των πολιτών στα κόμματα, οφείλουμε να αναφέρουμε ότι στο τέλος της έκθεσής της, κάνει συστάσεις για το μέλλον στα κόμματα, να είναι πιο προσεκτικά στη συμμόρφωση με τον νόμο, αλλιώς την επόμενη φορά που θα «συλληφθούν» να παρανομούν, θα τους επιβληθούν κυρώσεις.

EΚΘΕΣΕΙΣ 2Η (THE DARK KNIGHT) & 3Η (THE DARK KNIGHT RISES) •

Ήσυχα πέρασε η άνοιξη και το καλοκαίρι στην Γκόθαμ Σίτι και ήρθε το φθινόπωρο. Στις 20 και 21 Νοεμβρίου η αγωνιζόμενη Επιτροπή Ελέγχου των οικονομικών των κομμάτων δημοσίευσε τις νέες ετήσιες εκθέσεις της για τα οικονομικά έτη 2016 και 2017 αντίστοιχα ("The Dark Knight" και "The Dark Knight Rises").  

Πριν προχωρήσουμε στην ανάλυση των ιδιαίτερα πρωτότυπων και πανομοιότυπων αυτών εκθέσεων, να τονίσουμε ότι πρόκειται για ένα καλά κρυμμένο μυστικό της Επιτροπής, αφού «δημοσιεύτηκαν» στο αρμόδιο site https://epitropielegxou.parliament.gr/, όχι στην αρχική σελίδα ούτε στα «Νέα και Ανακοινώσεις» της Επιτροπής, αλλά καταχωνιασμένες στα «Οικονομικά των Κομμάτων», στην υποενότητα «Προϋπολογισμοί, Απολογισμοί, Ισολογισμοί». Την προηγούμενη έκθεση του Μαρτίου 2018 την είχαν δημοσιεύσει σε περίοπτη θέση και ακόμη και στην ιστοσελίδα της Βουλής, περήφανοι για τη σύνταξή της. Φαίνεται ότι τις δύο νέες εκθέσεις δεν επιθυμούν να τις διαφημίσουν με τον ίδιο τρόπο. 

Αναρωτιέστε γιατί να προβληθούν σε περιορισμένες αίθουσες; Μάλλον, έχει να κάνει με την αριστοτεχνικά σχεδιασμένη πλοκή της συγκάλυψης όχι για πρώτη, αλλά για δεύτερη και τρίτη συνεχόμενη φορά, των παραβάσεων της νομοθεσίας από τα κόμματα στη διαχείριση του πολιτικού χρήματος και την παγιωμένη, πλέον, ατιμωρησία.

Η Επιτροπή αναφέρει στην εισαγωγή των εκθέσεων ότι «υπήρξε γενική διαπίστωση περί βελτίωσης στον τρόπο διαχείρισης, παρακολούθησης και απεικόνισης των βιβλίων και των οικονομικών των κομμάτων, συγκριτικά με τα αποτελέσματα του ελέγχου των οικονομικών καταστάσεων έτους 2015 και 2016».

Μια βελτίωση, η οποία «ευτυχώς» είναι αδύνατον να διαπιστωθεί από τους ίδιους τους πολίτες, καθώς ούτε στην περίπτωση της έκθεσης για το 2015 και, φυσικά, ούτε στις δύο νέες εκθέσεις για τα έτη 2016-2017 αναφέρονται αναλυτικά και συγκεκριμένα τα κόμματα, τα ποσά και οι αντιστοιχίσεις παραβάσεων / κομμάτων.

Από μια πιο κοντινή ματιά στις δύο τελευταίες εκθέσεις της Επιτροπής ελέγχου των οικονομικών των κομμάτων για τα έτη 2016 και 2017 προκύπτουν τα εξής συναρπαστικά στοιχεία:

ΒΡΕΣ ΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ •

Είναι πανομοιότυπες σε περιεχόμενο, διατυπώσεις και συμπεράσματα με την καταπληκτική αιτιολόγηση ότι  

Είναι γνωστό το αξίωμα στη μακροοικονομία ότι όταν ελέγχονται τα οικονομικά δύο διαφορετικών ετών, εάν ο έλεγχος γίνεται «ταυτόχρονα», θα καταλήξει κανείς στα ίδια συμπεράσματα και στις ίδιες εκθέσεις! 

ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ •

Στη συνέχεια, η Επιτροπή διαπιστώνει ότι σε «ορισμένα κόμματα τα έσοδα ή και δαπάνες αυτών δεν διακινήθηκαν στο σύνολό τους μέσω των ειδικών τραπεζικών λογαριασμών, που όφειλαν να τηρούν σε τραπεζικά ιδρύματα». 

 

Πρόκειται για την ίδια ακριβώς παράβαση που είχε διαπιστωθεί και στην 1η έκθεση, αλλά με μια ουσιαστική διαφορά: για το 2015 αναφερόταν ότι εντοπίστηκαν να μην συμμορφώνονται με τον νόμο «πολλά κόμματα», ενώ τώρα είναι «ορισμένα»! Να τη η βελτίωση που δύσπιστα αμφισβητήσαμε! Ανακουφιστικό. 

Τι αποφασίζει να κάνει η Σκοτεινή Ιππότης, λοιπόν, όταν ανακαλύπτει για 2η και 3η φορά ότι τα κόμματα δεν συμμορφώνονται στις διατάξεις του νόμου;

Μην ανησυχείτε, φίλες και φίλοι. Ούτε εμείς το πιάσαμε με την πρώτη. Με λίγα λόγια, η Επιτροπή αιτιολογεί με -αυτό που ονομάζουμε λαϊκιστί- «νομικά τερτίπια» την θαρραλέα της απόφαση να μην επιβάλει ούτε μια κυρωσούλα στα κόμματα για την 2η και 3η συνεχή παράβαση της ίδιας νομοθεσίας και απλά να κουνήσει αυστηρά το δάχτυλο να μην επαναληφθεί. Για να απαλλάσσει κατά συρροή τους κατά συρροή παραβάτες, θέλει φαντασία και ευρηματικότητα. Και εξηγούμε:

Στην ετήσια έκθεση του 2015, οι λόγοι που δεν επιβλήθηκε καμία διοικητική κύρωση στα κόμματα που δεν χρησιμοποίησαν τους ειδικούς τραπεζικούς λογαριασμούς ήταν ότι ήταν περίοδος εκλογών, η νομοθεσία είχε αλλάξει το 2014 και δεν πρόλαβαν τα κόμματα να συμμορφωθούν αλλά και ότι παγίως η Επιτροπή δεν επέβαλε κυρώσεις και είχε δημιουργηθεί προηγούμενο ατιμωρησίας. 

Τώρα, για το 2016 και το 2017, δεν μπορούσαν να επικαλεστούν τους ίδιους λόγους, οπότε ισχυρίζονται ότι 

α) η πρόσφατη νομοθεσία του 2017 επιτρέπει στα κόμματα την παρέκκλιση από το νόμο - επιτρέπει να μην χρησιμοποιούν, δηλαδή, τους ειδικούς τραπεζικούς λογαριασμούς- για ποσά κάτω των 20.000 Ευρώ και ταυτόχρονα ότι 

β) η νομοθεσία που προβλέπει ότι πρέπει να επιβάλλονται κυρώσεις, ισχύει από 01-01-2018 οπότε δεν καλύπτει τα προηγούμενα έτη.

Από τη μία, δηλαδή, επικαλούνται ότι λαμβάνουν υπόψη μια νομοθεσία που ίσχυσε μεταγενέστερα των οικονομικών χρήσεων που ελέγχουν (2016-2017) επειδή -ω τι σύμπτωση!- είναι ευνοϊκή και αφ’ετέρου ότι δεν μπορούν να εφαρμόσουν μια νομοθεσία που είναι επιβαρυντική επειδή ίσχυσε μεταγενέστερα (01-01-2018)!

Βέβαια, αναφέρουν στις δύο πρόσφατες εκθέσεις ότι η μειοψηφία πρότεινε να επιβληθούν κυρώσεις, αφού οι κυρώσεις προβλέπονταν ούτως ή άλλως και από την προηγούμενη νομοθεσία, πριν τις τροποποιήσεις του 2017! Αλλά, ήταν η μειοψηφία...

ΚΡΑΤΙΚΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ή ΚΑΙ ΟΧΙ •

Η δεύτερη βασική παράβαση που εντοπίζει για τρεις συνεχόμενες χρονιές η Επιτροπή, είναι ότι τα κόμματα λαμβάνουν χρηματοδότηση από το κράτος για ερευνητικούς σκοπούς και δεν χρησιμοποιούν τα χρήματα αυτά για έρευνα ή επιμόρφωση, αλλά τα διαθέτουν με άλλους τρόπους.

Αναλυτικά:

Στην 1η έκθεση του 2015, η Επιτροπή ανέφερε ότι, κατά τον έλεγχό της, εντόπισε κόμματα να μην διαθέτουν τα χρήματα που λαμβάνουν από το κράτος για έρευνα αλλά για να καλύψουν τις λειτουργικές τους δαπάνες

Στη 2η και 3η έκθεση του 2016 και 2017, όμως, the plot thickens, και η Επιτροπή μας ενημερώνει ότι ορισμένα κόμματα δεν διέθεταν την κρατική χρηματοδότηση που λάμβαναν για ερευνητικούς σκοπούς, είτε επειδή α) δεν προλάβαιναν και το μετέφεραν στην επόμενη χρήση (γιατί καθυστερεί πολύ να εκταμιευτεί το ποσό που τους αντιστοιχεί) είτε β) γιατί την παρακρατούσαν οι τράπεζες για τα χρέη των κομμάτων! 

Δημιουργείται, εύλογα με τις νέες αυτές αποκαλύψεις η εξής απορία: Το 2015, δηλαδή, που τα κόμματα δαπανούσαν την κρατική χρηματοδότηση αντί για έρευνα για τα λειτουργικά τους έξοδα, οι Τράπεζες το επέτρεπαν; Δεν παρακρατούσαν ήδη από το 2015 τα ποσά αυτά, ενώ γνωρίζουμε ότι τα χρέη των κομμάτων πάνε πίσω τόσα χρόνια; Ξεκίνησαν ξαφνικά το 2016 να τα παρακρατούν; Ή μήπως το 2016 αποφάσισε η Επιτροπή να εμφανίσει αυτούς τους λόγους, έτσι για την ποικιλία του θέματος;  

Κι ενώ σας αφήνουμε με αυτή την απορία να αιωρείται, ας πάμε να δούμε αναλυτικότερα τις νέες αυτές περιπτώσεις που αναφέρει η Επιτροπή:

Ως προς την πρώτη περίπτωση, όταν δηλαδή δεν δαπανώνται καθόλου, ο νόμος προβλέπει ότι επιστρέφονται -γκουχ γκουχ- στο κράτος και όχι ότι διατηρούνται για το επόμενο έτος, όπως παραδέχεται ότι διαπίστωσε η Επιτροπή. Βέβαια, δεν επιβάλει καμία κύρωση στα κόμματα που ούτε τα χρησιμοποίησαν αλλά ούτε και τα επέστρεψαν και τους συστήνει! να τα χρησιμοποιούν σωστά από εδώ και στο εξής, καθώς…

Επιπλέον, για τη δεύτερη περίπτωση, όπου οι τράπεζες παρακρατούν την κρατική χρηματοδότηση για τα χρέη των κομμάτων, προτείνει να γράψουν επιστολή και να τις προειδοποιήσουν ότι δεν είναι καθόλου σωστό και νόμιμο αυτό που κάνουν και ότι πρέπει να αφήνουν στα κόμματα αυτά τα χρήματα να τα χρησιμοποιούν για τους επιμορφωτικούς σκοπούς που προορίζονται.

Μετά την κορύφωση του δράματος, τα δύο τελευταία μέρη της τριλογίας, δυστυχώς, δεν εμφάνισαν κάποιο plot twist και έκλεισαν με το ίδιο φινάλε του «ζήσαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα», αφού το καλό επικράτησε κι η Επιτροπή - Σκοτεινός Ιππότης έδειξε για δεύτερη και τρίτη συνεχή φορά το άκαμπτο πρόσωπο της δικαιοσύνης και απαρέγκλιτης ηθικής στάσης και έκανε...συστάσεις προς τα κόμματα για το μέλλον.

Έτσι η Επιτροπή:

Προφανώς δεν καίγεσαι στην 3η αλλά στην 4η, την 5η ή και την 25η φορά «που παρανομείς, ζαβολιάρικο κόμμα».

VOULIWATCH RISES •

Το πολιτικό τοπίο της Ευρώπης των τελευταίων χρόνων είναι σκοτεινό, με την άνοδο πολιτικών δυνάμεων του εθνολαϊκισμού και της ακροδεξιάς που διατείνονται ότι εκπροσωπούν «την αληθινή βούληση του λαού» ενάντια στις διεθνείς ελίτ, στους μετανάστες ή σε άλλες μειονότητες.

Στη μεταπολιτευτική Ελλάδα και την Ελλάδα της κρίσης, η κοινωνική αλληλεγγύη και το κράτος δικαίου αποδυναμώθηκαν και κυριάρχησε ο ατομικισμός και η ασυδοσία του πελατειακού κράτους. Στο βαθύ αίσθημα ανασφάλειας και ευαλωτότητας του λαού βασίστηκε το αφήγημα νεοναζιστικών δυνάμεων, όπως η Χρυσή Αυγή, που εμφανίστηκε σαν «σωτήρας», υποσχόμενη καταπολέμηση της διαφθοράς και «εθνο-κάθαρση». (βλ. την προκλητική στάση της Χρυσής Αυγής στη Βουλή).

Η μόνη αντίσταση στην απόπειρα εκφασισμού της κοινωνίας και τη συστηματική υπονόμευση των δημοκρατικών θεσμών, ο μόνος δρόμος για την επικράτηση του προοδευτισμού έναντι του σκοτεινού αναχρονισμού είναι η αποκατάσταση της εικόνας και ουσίας της δημοκρατίας στα μάτια του λαού, προτάσσοντας την ενίσχυση της συμπεριληπτικότητας, της διαφάνειας, της λογοδοσίας και της συμμετοχής των πολιτών. 

Είναι δικαίωμα κάθε Έλληνα και Ελληνίδας πολίτη να γνωρίζει ποιές είναι οι πηγές χρηματοδότησης κομμάτων και υποψηφίων αλλά κυρίως πού πηγαίνουν τα χρήματά τους, είτε των κρατικών χρηματοδοτήσεων (δημόσιο χρήμα) είτε των ιδιωτικών συνεισφορών. Η διαφάνεια των οικονομικών των κομμάτων είναι προϋπόθεση για την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος, ιδιαίτερα σε περιόδους περικοπών και οικονομικής στενότητας. Η μέχρι τώρα στάση της Επιτροπής Ελέγχου υπονομεύει τον ίδιο της τον ρόλο και συσκοτίζει την κοινή γνώμη.

Όσο, λοιπόν, η Επιτροπή-Batman ξεκουράζεται μετά τη «σκληρή μάχη» κατά της διαφθοράς, εμείς επαγρυπνούμε και ζητάμε ΠΑΛΙ, ναι, ΠΑΛΙ, να μας δώσει μια αναλυτική λίστα με το ΠΟΙΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ακριβώς παρέβησαν ΠΟΙΕΣ διατάξεις και- κυρίως- για ΠΟΙΑ ΠΟΣΑ δημοσίου χρήματος.

Αν η Επιτροπή αποφασίσει να μας αγνοήσει σαν ενοχλητική μύγα που περνάει από το παράθυρο του batmobile ενώ τρέχει στη λεωφόρο της δικαιοσύνης και απορρίψει και πάλι το αίτημά μας για τα στοιχεία αυτά, θα φροντίσουμε εμείς για το σασπένς της επόμενης ταινίας και θα κινηθούμε δικαστικά.

  

Δεν είμαστε εκδικητικοί. Διεκδικούμε αυτό που θεωρούμε ως υποχρέωση της Επιτροπής, την ενημέρωση, δηλαδή, των πολιτών με απόλυτη διαφάνεια σχετικά με το ποιά κόμματα και για πόσα κρατικά χρήματα δεν συμμορφώθηκαν με τον νόμο. Και να μπορούν στη συνέχεια οι πολίτες να κρίνουν την απόφαση της Επιτροπής να ΞΑΝΑκάνει συστάσεις για το ΜΕΛΛΟΝ.

Για να υπάρξει πράγματι ένα μέλλον που δεν θα επιτρέπει σε κανένα Joker ή Penguin ή άλλον εχθρό του Κοινοβουλευτισμού (π.χ. Χρυσή Αυγή) να επικαλείται τη διαφθορά και την ατιμωρησία για να εκκολάπτει το αυγό του φιδιού, υπονομεύοντας στο τέλος την ίδια τη Δημοκρατία.

Ένα μέλλον που μπορεί να είναι λαμπρό και η διαφάνεια, η λογοδοσία, η δικαιοσύνη και η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών στους δημοκρατικούς θεσμούς να φεγγοβολούν στον ουρανό της Γκόθαμ Σίτι. 

The end. 


0 ΣΧΟΛΙA