Δυναμώνουμε τη Δημοκρατία

Η Βουλή στα δάχτυλά σας: εργαλεία παρακολούθησης και ελέγχου της νομοθεσίας, απλή παρουσίαση του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ερωτήσεις πολιτών και απαντήσεις Βουλευτών, συγκριτικές θέσεις των κομμάτων αλλά και εκστρατείες ενημέρωσης για θέματα διαφάνειας και ανοιχτότητας με infographic και video.
Δυναμώνουμε τη Δημοκρατία

Το Vouliwatch είναι μία ανεξάρτητη, μη κερδοσκοπική πρωτοβουλία ανοιχτής διακυβέρνησης, ενίσχυσης της διαφάνειας και της λογοδοσίας και προώθησης της δημοκρατικής συμμετοχής με τη βοήθεια της ψηφιακής τεχνολογίας.

Μέσω του Vouliwatch οι πολίτες μπορούν να παρακολουθούν και να αξιολογούν το νομοθετικό και κοινοβουλευτικό έργο, με εύληπτο και απλοποιημένο τρόπο.

Έχουν, κυρίως, τη δυνατότητα να απευθύνουν δημοσίως ερωτήσεις στις/στους Βουλευτές και Ευρωβουλευτές και εκείνες/οι με τη σειρά τους να απαντούν και να προβάλλουν το έργο τους.

Επίσης, οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται για θέματα ευρωπαϊκού και παγκόσμιου ενδιαφέροντος, όπως η ανοιχτή διακυβέρνηση, το δικαίωμα πρόσβασης στην πληροφορία και τρόπους καταπολέμησης της διαφθοράς και ενίσχυσης της διαφάνειας.

Στόχος μας είναι να φέρουμε την δημοκρατική συμμετοχή και την έννοια του ενεργού πολίτη στην ψηφιακή εποχή. Ενημερωνόμαστε, αναζητούμε δουλειά, κάνουμε φίλους και καταναλώνουμε online όλο και περισσότερο. Η δημοκρατία και η λογοδοσία γιατί να μένουν πίσω;

Το Vouliwatch ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2014 ως πολιτικά ανεξάρτητη, αυτοχρηματοδοτούμενη αστική μη κερδοσκοπική εταιρία. 

Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, έχει καταφέρει να εδραιωθεί ως μία από τις ηγετικές πρωτοβουλίες στην Ελλάδα σε θέματα διαφάνειας, ανοιχτής διακυβέρνησης και δικαιώματος πρόσβασης στη δημόσια πληροφορία, με την ανάπτυξη σχετικών εκστρατειών ενημέρωσης και πολιτικής πίεσης.  

Ειδικότερα, το Vouliwatch είναι επίσημο μέλος της Συμμαχίας για την Ανοιχτή Διακυβέρνηση (με ενεργό συμβουλευτικό ρόλο στην κατάρτιση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ανοιχτή Διακυβέρνηση 2016-2018), της Συμμαχίας των Ηνωμένων Εθνών για την καταπολέμηση της Διαφθοράς (UNCAC) και ενός άτυπου δικτύου Ευρωπαϊκών Οργανισμών που μάχονται για το δικαίωμα πρόσβασης στη δημόσια πληροφορία.

Έχει, επίσης, ιδρύσει το πρώτο Διεθνές Parliamentwatch Network με αντίστοιχες πρωτοβουλίες από όλο τον κόσμο.

Η Ομάδα

Το Vouliwatch είναι αποτέλεσμα της πολυετούς συνεργασίας μιας ομάδας ανθρώπων που έχουν εργαστεί σε οργανισμούς εθνικής και ευρωπαϊκής πολιτικής, στην επικοινωνία, την κοινωνική επιχειρηματικότητα και την ψηφιακή καινοτομία.

Όλα τα μέλη της ομάδας πιστεύουμε στη δύναμη των νέων τεχνολογιών και στη σύνδεσή τους με τη λειτουργία των κοινοβουλίων, με στόχο να βελτιώσουμε την ποιότητα του νομοθετικού έργου μέσα από την ενισχυμένη συμμετοχή των πολιτών.

Στέφανος Λουκόπουλος
Στέφανος Λουκόπουλος
ΣΥΝΙΔΡΥΤHΣ / ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚOΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤHΣ
Έχει σπουδάσει Πολιτικές Επιστήμες (BA), Διεθνείς Σχέσεις (MA) και Ανάλυση & Επίλυση Διεθνών Συγκρούσεων (MA) στο Ηνωμένο Βασίλειο και το Βέλγιο. Έχει εργασθεί επί σειρά ετών σε σημαντικούς μη κυβερνητικούς οργανισμούς στο Λονδίνο (Concern Worldwide) και στις Βρυξέλλες (ELARD) καθώς και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Είναι ιδρυτικό μέλος του διεθνούς δικτύου Parliamentwatch Network και μέλος του Συμβουλίου Κοινωνικού Ελέγχου της ΕΡΤ. Το τελευταίο διάστημα δραστηριοποιείται ενεργά σε εθνικό αλλά και διεθνές επίπεδο στους τομείς της ανοικτής διακυβέρνησης/ανοικτών δεδομένων και του δικαιώματος πρόσβασης στη δημόσια πληροφορία.
Μαρία Ναθαναήλ
Μαρία Ναθαναήλ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝIΑ / ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Έχει σπουδάσει Νομικά, Διεθνές Δίκαιο και Κοινωνιολογία των Φύλων, στην Αθήνα και το Παρίσι. Έχει εργαστεί ως Δικηγόρος σε ΜΚΟ και Δικηγορικά Γραφεία, στο Γραφείο Τύπου του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας. Πιστεύει στη δύναμη της τέχνης, την καινοτομία και την πολιτική της καθημερινότητας.
Κωνσταντίνος Μεντζέλος
Κωνσταντίνος Μεντζέλος
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤHΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜEΝΟΥ
Έχει σπουδάσει Πολιτικές Επιστήμες και Δημόσια Διοίκηση στην Αθήνα. Πιστεύει στις αρχές της συμμετοχικής Δημοκρατίας και στον έλεγχο της νομοθετικής εξουσίας από τους πολίτες, τους οποίους φιλοδοξεί να κινητοποιήσει προς αυτή την κατεύθυνση.
Γεράσιμος Λιβιτσάνος
Γεράσιμος Λιβιτσάνος
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Διαπιστευμένος κοινοβουλευτικός συντάκτης από το 1994. Εργάζεται από το 1992 με θητεία σε 5 εφημερίδες – περιοδικά, 3 ραδιοφωνικούς σταθμούς και τελευταία σε ηλεκτρονικές εκδόσεις. Τακτικό μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθήνας.
Παναγιώτης Βλάχος
Παναγιώτης Βλάχος
ΣΥΝΙΔΡΥΤHΣ / ΓΕΝΙΚH ΣΤΡΑΤΗΓΙΚH
Έχει σπουδάσει Νομικά, Ευρωπαϊκή Διακυβέρνηση και Δημόσια Διοίκηση στην Ελλάδα, στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις Η.Π.Α. Έχει εργαστεί ως σύμβουλος και επικεφαλής πολιτικής και πολιτικής επικοινωνίας στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, ενώ έχει συνεργαστεί με εταιρίες, πολιτικά κόμματα, ερευνητικά ινστιτούτα, την ελληνική Κυβέρνηση, το Κοινοβούλιο και το Ευρωκοινοβούλιο. Πιστεύει στην αξία της ανοιχτής διακυβέρνησης και στην ανατρεπτική δύναμη των νέων τεχνολογιών, αρθρογραφεί συστηματικά και αφιερώνει τον χρόνο του μεταξύ κοινωνικά καινοτόμων projects και κινήσεων πολιτών.
Γίνε μέλος
Το Vouliwatch είναι μια ανοιχτή πρωτοβουλία και βασίζεται στην ομαδική προσπάθεια. Όσο μεγαλύτερη είναι η ομάδα μας, τόσο περισσότερες δυνατότητες επιτυχίας έχουμε. Επικοινώνησε μαζί μας αν θέλεις να γίνεις μέλος της ομάδας του Vouliwatch.

Οικονομικά στοιχεία

 • Πηγές Χρηματοδότησης

  • Αποθεματικό προηγούμενου έτους €50.895
  • ACT! (Πρόγραμμα συγχρηματοδοτούμενο από Ε.Ε.) €19.897
  • YouVoteEU (Πρόγραμμα συγχρηματοδοτούμενο από Ε.Ε.) €9.338
  • Open Society Institute for Europe €8.798
  • ΣΥΝΟΛΟ €88.928

  Δαπάνες

  • Προσωπικό €68.921,42
  • Ανάπτυξη ψηφιακών εργαλείων & συντήρηση €8.899
  • Λειτουργικά έξοδα & Αναλώσιμα €6.389
  • ΣΥΝΟΛΟ €84.209,42

Συνεργασίες

Η προσπάθειά μας για μια πιο δυνατή δημοκρατία είναι συλλογική υπόθεση, γι’ αυτό αναπτύσσουμε συνεργασίες που στηρίζουν και προωθούν το έργο μας.

Καλωσορίζουμε νέες συμμαχίες με τα άτομα και τις οργανώσεις που θέλουν να δυναμώσουν τον κοινωνικό τους αντίκτυπο σε συνεργασία με τις δράσεις του Vouliwatch.